26 Eylül 2024 Perşembe

Vatan Partisi'nden Şeyh Sait ve Seyit Rıza rahatsızlığı

Vatan Partisi, Şeyh Sait'in ardından Seyit Rıza'nın da Dersim'deki heykel ve sembollerinin kaldırılması için de Valilik ve Belediye'ye başvurdu.

Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda idam edilen Şeyh Sait'in isim ve sembollerinin kaldırılması için geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Valiliği ve kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunan Vatan Partisi, şimdi de Dersim'de bulunan Seyid Rıza heykelinin kaldırılması Tunceli Valiliği'ne başvuru yaptı.

Parti, 15 Kasım 1937'de idam edilen Dersim İsyanı liderlerinden Seyid Rıza'nın, 2010 yılında Kışla Meydanı'na dikilen heykeli başta olmak üzere kent sınırları içinde bulunan bütün cadde, sokak, meydan ve diğer tabelalardan isim ve sembollerinin kaldırılması için Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi'ne başvuruda bulundu.

Partinin Genel Sekreteri Utku Reyhan'ın imzasıyla yapılan başvuruda gerekçe olarak ise Seyid Rıza'nın "vatana ihanet" suçundan ceza alması gerekçe gösterildi.

Başvuruda, "Seyit Rıza'nın, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren devletin otoritesini tanımadığı bütün ikaz ve ikna çabalarına karşı feodal beyliğini sürdürmek kararından vazgeçmediği için Mustafa Kemal Atatürk'ün kararlı önderliğinde Dersim Harekatı ile isyanın ezildiği" ifadelerine yer verilerek, heykel ve isimlerinin kaldırılması istendi.

Başvuru dilekçesi, Kardeşlik Bürosu Başkanı Arif Doğan tarafından Tunceli Valiliği ve Dersim Belediyesi'ne teslim edildi.