26 Eylül 2024 Perşembe

DBP'den Pekin'in suikast çağrısına tepki

YNK lideri Bafel Talabani'ye suikast çağrısı yapan Pekin'e tepki gösteren DBP, 20 Ekim'de gerçekleşecek seçimlere yönelik her türlü provokasyonun müsebbibinin Kürtlere yönelik alenen katliam çağrısı yapan ve bunu meşru gösteren siyasi akıl olduğunu kaydetti. 

Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, canlı yayında YNK lideri Bafel Talabani'ye suikast düzenlenmesi gerektiği yönünde çağrı yaptı. Çağrıyı kınayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), bu tür ölüm çağrılarının sadece siyasi ahlaksızlığın değil, aynı zamanda bölgede kaos yaratma çabasının açık bir tezahürü olduğunu kaydetti. 

'KÜRTLERE YÖNELİK ALENEN KATLİAM ÇAĞRISI'
Böylesi tehlikeli ve provokatif söylemlerin halklar arasında düşmanlık ve savaş tohumları ekmeye yönelik politikaların devamı olduğunun altı çizilen açıklamada, "Dün 'gerekirse bir iki füze atarız, Suriye'den atıldı deriz' diyerek Rojava'da ilhak gerçekleştirmeye çalışan devlet aklı bugün suikast çağrıları ile kendi gerçekliğini adeta itiraf ediyor. Kürdistan bölgesi halkı kendi kaderini belirleyecek bir seçime doğru gidiyor ve bu seçim işgalin de geleceğini doğrudan ilgilendiriyor. Çok iyi biliyoruz ki, AKP-MHP iktidarı kirli ittifak ve anlaşmalarla  Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimlere müdahil olmayı ve seçim sonuçlarını işgal politikaları çizgisine çekmeyi planlıyor. Bütün kamuoyu bilmelidir ki, Irak Kürdistan Bölgesi'nde 20 Ekim'de gerçekleşecek seçimlere yönelik her türlü provokasyonun müsebbibi Kürtlere yönelik alenen katliam çağrısı yapan ve bunu meşru gösteren siyasi akıldan başkası değildir" denildi.

'BU KİRLİ ZİHNİYETE HER ZAMANKİNDEN DAHA GÜÇLÜ ŞEKİLDE DURMAK GEREK'
Hiçbir demokratik toplumda suikast önerilerinin, siyasi tartışmaların bir parçası olamayacağının ifade edildiği açıklama, şöyle devam etti: "Pekin'in bu açıklaması, bölgedeki çatışmaları körüklemek isteyen karanlık odakların sesi niteliğindedir. Bu kirli zihniyete karşı, her zamankinden daha güçlü bir şekilde durmak gerekir. Türkiye'nin izlediği suikast siyasetini terk etmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. DBP olarak, bu zihniyeti ve bu tür faşizan söylemleri kabul etmiyoruz. Bölgedeki halklarımızın bir arada, barış içinde yaşama hakkını gasp etmeye yönelik her türlü saldırının ve provokasyonun karşısındayız. DBP, halklarımızla birlikte bu tehlikeli söylemlerin ve karanlık zihniyetin karşısında dimdik durmaya devam edecektir."