26 Eylül 2024 Perşembe

Bodrum'da yanan ormanlara RES yapılacak

Bodrum'da 2021 yılında gerçekleşen orman yangınlarında yanan ormanlık alanların bir kısmının içinde bulunduğu bölgeye RES Projesi yapılıyor. Projenin ÇED Süreci ise resmen başladı.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde kurulması planlanan 10 türbinlik Rüzgar Elektrik Santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı. G Enerji Yatırımları San. Ve Tic. A.Ş. tarafından, 10 türbinlik "Sarpege Rüzgar Enerji Santrali" projesi Bodrum'un Mazı Mahallesi'nde gerçekleşmesi planlanıyor. Rüzgâr Elektrik Santrali'nin kurulacağı alan, doğal güzellikleriyle bilirken 2021 yılında çıkan yangında büyük zarar görmüştü.

Gazete Duvar'ın haberine göre toplamda 10 türbin inşa edilecek projenin inşaat sürecinin ise 6 ayda tamamlanması planlanıyor. 208 milyon 128 bin TL değerindeki projenin bulunduğu alanın yüzde 97'si orman, geriye kalan kısım ise tarla vasfında.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından bugün konuya ilişkin yapılan açıklamada "Muğla il, Bodrum ilçe, Mazı mahallesi mevkiinde G Enerji Yatırımları San. ve Tic. A. Şti. tarafından yapılması planlanan Sarpege Rüzgar Enerji santrali (10 adet türbin- 10 mwm / 10 mwe) projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan ÇED başvuru dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED genel formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlatılmıştır. Çevresel etki değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Muğla Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur" ifadelerine yer verildi.

AĞAÇLANDIRILMASI İSTENİYOR
Rüzgâr Elektrik Santrali'nin kurulması kararı bölgede yaşayanların tepkisine neden olmuştu. 2023 yılında yapılan ÇED tanıtım toplantısına katılan bölge halkı projeye tepki göstermiş ve o alanın ağaçlandırılmasını istemişti.