26 Eylül 2024 Perşembe

TKŞ 1 Mayıs sempozyumu düzenliyor

TKŞ Hesekê'de yaptıkları basın açıklamasıyla "Kapitalist sömürü ve işgale karşı yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Rojava devrimimiz! " şiarıyla düzenleyeceği sempozyumu duyurdu. Açıklamada, sempozyumda tüm bölge halkları ve işçi, emekçilerinin emperyalist kapitalizme ve sömürgeci işgal saldırılarına karşı mücadelesini ve işçilerin birliği bakımdan sorunları ele alacaklarını kaydetti.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) "Kapitalist sömürü ve işgale karşı yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Rojava Devrimimiz" şiarıyla sempozyum düzenleyeceklerini duyurdu.

Hesekê'de TKŞ binasında basın toplantısı düzenlendi. TKŞ Sözcüleri Abdûlhalim Osman Kürtçe ve Arapçayı ise Cemîl Sîdwo okudu. Açıklamada, "Komünist Devrimci Hareket olarak Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin, Ermenilerin, Asurilerin, Êzidilerin ve tüm bölge işçi ve emekçilerinin emperyalist kapitalizme ve sömürgeci işgal saldırılarına karşı mücadelesini tartışmak ve işçilerin birliği bakımdan sorunları ele almak için "Kapitalist sömürü ve işgale karşı yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Rojava devrimimiz! " temalı bir sempozyum örgütlüyoruz" denildi.

Rojava devriminin dünya halklarına zafer çağrısı ve pratiği olduğu vurgulanan açıklamada şunlar vurgulandı: "Emperyalistler, yapısal krizlerine çözümü daha fazla savaş ve işgalde görüyor. Emperyalist küreselleşmenin bu yapısal krizine karşı ezilenlerin 21. Yüzyılda cevaplarından biri de Rojava devrimidir. Ulusal varlığımızı inşa etmek, politik özgürlüğümüzü kazanmak, emekçi halkımız için stratejik bir kazanımdır. Onun için Rojava devrimimiz dünya halklarına 'devrim ve zafer' çağrısı ve pratiğidir. Rojava devrimini savunmak ve aynı zamanda daha fazla Rojava için savaşmak, kapitalizme karşı işçi ve emekçilerin savaş mevzilerini çoğaltmak devrimci görevdir."

TKŞ, şöyle devam etti: "Bu zafer yürüyüşü sermaye düzenine karşı mücadeleyle birleşmelidir. Sosyalist yurtseverler Rojava devrimini savunmanın iki görevine göre kendilerini konumlandırıyorlar. Birincisi; sömürge ve işgale karşı ülkemizi savunmak ve bunun için tüm yurtseverlerle birleşik bir mücadele içinde olmak. İkincisi Bölge ve dünya sosyalist devrimlerini inşa edecek tüm uluslardan ve inançlardan işçi sınıfının ve emekçilerin birleşik mücadelesinin örgütlenmesidir. Rojava devrimimizin güvencesi bölge ve dünya sosyalist devrimleridir. Sosyalizm ancak sınıf bilinci kuşanmış bir hareketin öncülüğünde gelişebilir. 1 Mayıs sınıf bilincinin sıçrama momentleri içinde özel ve özgün bir anlama sahiptir. Kapitalizme karşı sosyalizm çarpışmasının, tarihsel ve güncel olarak sınıf bilincinin somutlandığı en özel anlardan biridir.

Suriye'de komünistlerin öncülüğünde ilk legal 1 Mayıs 1925 yılında kutlanmıştır. Bu tarihin şöyle özgün bir yanı da vardır ki 1 Mayıs 1925'te bölgedeki bütün komünist örgütler birleşmiştir. Sonraki yıllarda ise, 1 Mayıs Baas rejiminin güdümüne girmiş ve kendi bağımsız gücünü geliştirmekte zayıf kalmıştır. Bu aynı zamanda coğrafyamızdaki işçi sınıfı hareketinin zayıflığıdır. Emperyalist küreselleşme koşullarında bölge ve dünya devriminin bütün nesnel imkanları olgunlaşmışken bizlere düşen görev; 'dünyanın bütün işçilerinin ve ezilen uluslarının birliği'ni
örgütlemektir. 1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak bu çağrının bayrağıdır. Biz sosyalist yurtsever çizginin kurucu önderleri Baran Serhat ve Ahmet Şoreş'in komutasında seferberlik ruhuyla 1 Mayısa yürüyoruz ve bu sempozyumu örgütlüyoruz."

Açıklama "Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!, Yaşasın Rojava devrimimiz" sloganlarıyla sona erdi.