26 Eylül 2024 Perşembe

Sevk edilen tutsağa çıplak arama dayatması

Şakran T Tipi'nden Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen İbrahim Aşkan, hapishane girişinde çıplak aramaya maruz kaldı. Çıplak aramaya itiraz eden Aşkan, darp edilerek hücreye kondu.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 2015 yılında henüz 16 yaşındayken tutuklanan ve Şakran T Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen İbrahim Aşkan, 2 Nisan'da Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edildi.

Aşkan, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde sevk edildiği hapishanede çıplak arama işkencesine uğradı, şiddete maruz kaldığını aktardı.

Zeki Aşkan, kardeşinin çıplak aramayı kabul etmediği için darp edildiğini ve ardından tek kişilik hücreye konulduğunu söyledi. Aşkan, kardeşinin tehditlere maruz kaldığını belirterek şunları aktardı: "Hücreye konulduktan sonra nevresim takımı bile verilmediğini söyledi. Hücrenin çok kirli olduğunu ve tuvaletinin girilmeyecek durumda olduğunu, kendisine psikolojik olarak da baskı uygulandığını söyledi. Verdiği dilekçeleri kabul etmemişler, bu nedenle taleplerini de bir yere iletemiyor. Gardiyanlar tarafından her gün 'buradan çıkamayacaksın' gibi cümlelerle tehdit edildiğini bildirdi. Telefon görüşmesi sırasında bile telefonu 4 defa kesildi. Maruz kaldığı ihlallerden bahsedince telefon kesilip durdu. Durumu iyi değil."

Kardeşinin durumundan endişe ettiklerini vurgulayan Aşkan, insan hakları savunucularının hapishanede konuya ilişkin inceleme yapması çağrısında bulundu.