26 Eylül 2024 Perşembe

SES Dersim: Tunceli ASH İl Müdürlüğü'ndeki hukuksuzlukların takipçisiyiz

Tunceli ASH İl Müdürlüğü'nde yaşanan baskı, mobbing, sürgün ve hukuksuzlukları kamuoyuyla paylaşan SES Dersim Şubesi, yaşananların takipçisi olduklarını duyurdu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi, 21 Aralık 2022'de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde yaşanan baskı, mobbing ve sürgünlere dair yaptıkları basın açıklaması sonrası 5 üyelerinin sürgün edilmesi sürecine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Yerel yöneticiler, valilik ve bakanlık düzeyinde yaptıkları tüm görüşmelere rağmen sürgün edilen üyelerin eski görev yerlerine geri getirilmediği belirtilen açıklamada, çağ dışı bir baskılama yöntemi olan sürgünlere karşı hukuksal mücadelenin devam ettiği kaydedildi.

SES üyelerinin bakanlıkla yaşanan sorunlar ve baskılara ilişkin iletişime geçerek teftiş ve adil bir soruşturma istemesine rağmen bakanlığın buna kulak tıkadığı ifade edilen açıklamada, sadece valilik görevlendirmesiyle göstermelik bir araştırma yürütülerek sorunların üzerinin kapatıldığı vurgulandı.

Bu esnada yöneticilerin mobbing ve baskıya devam ettiği söylenen açıklamada, SES üyelerinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle baskılandığı, sürgün edilen emekçilerin raporlarının manipüle edilerek hakem heyetine gönderildiği kaydedildi. Daha önce SES üyelerinin imzasının taklit edilerek sahte evrak oluşturulması hakkında açılan soruşturmaların ise usulsüz bir şekilde kapatıldığı ve üyelerin bilgilendirilmediği vurgulanan açıklamada, evrakta sahtecilik yapan kişinin korunarak 2 yıldır valilik bünyesinde çalışmaya devam ettiğine işaret edildi.

"Mevzu bahis idareciler torpille kimi siyasi yapılara kendini yakın konumlandırarak bazı çalışanları koruyup kollar iken üyelerimizi bir günde sürgün etmekte baskı ve mobbinglerini devam ettirmektedirler" denilen açıklamada, sürgünlerin de TİS'teki "çalışanın yazılı rızasının alınması" maddesi ihlal edilerek gerçekleştiği belirtildi. Bu konuda açılan davada mahkemenin il müdürlüğünden ilgili belgeleri talep ettiği, il müdürlüğünün ise "aslı gibidir" diyerek belge örneklerini sunduğu ancak bu belgeler üzerinde oynanma yapıldığının tespit edilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı dile getirildi.

"Baskı ve mobbing adına keyfiyetlikte sınır tanımayan idari merciler tarafından, kurum içerisinde yapılan evrak usulsüzlüklerinin farkedilmemesi için resmi yazışmalara personelin erişimi kapatılmakta, bazı zamanlarda aynı birimde çalışanlar dahi kendi birim yazılarına erişemedikleri için hizmete aksamaya sebebiyet verilmektedir" ifadeleri kullanılan açıklamada, il müdürlüğüne bağlı bir çocuk kuruluşunda istismar iddialarına rağmen ilgili yöneticinin görevine devam ettiğine işaret edildi. Bunun kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Çocuklarımızın ve halkımızın kamu kurumlarına ve hizmetine güvenini sarsan bu durum bir an önce düzeltilmelidir. Üyelerimiz sadece haklarını aradıkları için sürgün edilirken idareciler emekçilere yaptıkları baskı ve zulme rağmen kimi kesimlere yakın oldukları için korunup kollanmamalıdır" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Baskının, mobbingin, sürgünlerin ve daha birçok usulsüzlüğün yaşandığı Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde, tüm mücadelemiz iş barışının sağlandığı eşit ve adil bir çalışma ortamının tesis edilmesi ve halkımızın nitelikli sosyal hizmetlere erişebilmesi içindir. Sırtını liyakatsizliğe dayayan tüm koltuk sahipleri mutlaka bir gün o koltuklardan kalkacaklar ve biz sosyal hizmet emekçileri nitelikli bir sosyal hizmet için, liyakat esas alınana, haklarımız teslim edilene kadar dayanışmamızı büyütmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz."