26 Eylül 2024 Perşembe

Şengal Demokratik Özerk Meclisinden açıklama

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'de Êzidi halkı başta olmak üzere halklara dönük saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Türk devletinin işgal ettiği Efrîn'de halklara dönük baskı ve ihlallere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tüm Şengal halkı adına, Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri kamuoyuna seslenilen açıklamada, Efrîn'de halklara yönelik gerçekleştirilen ihlallere sessiz kalmamaya çağırdı.

Açıklamada, "Şengel'deki Êzidi katliamını soykırım olarak tanıyan ülkeler bu ihlallere karşı tavır almalıdır" denildi. Êzidilerin yalnızca Şengal'de baskı altında olmadıklarını, Türk devletinin ve çetelerin işgal ettiği bölgelerde de aynı baskılara maruz kaldığına dikkat çekti. 3 Ağustos 2014 günü KDP peşmergelerinin Şengal'de Êzidi halkına ihaneti hatırlatılan açıklamada, Efrîn'de yaşayan Êzidi halkının da aynı şeyleri yaşadığı belirtildi.

Êzidilerin (Suriye Kürt Ulusal Konseyi) ENKS başta olmak üzere Efrîn'de bulunan bazı Kürt grupların gözleri önünde zorla müslümanlaştırıldığı belirtilen açıklamada, "ENKS'nin Efrîn'de iken dinimize yönelik yapılan bu hakaret, ihanetin tekrarıdır" ifadeleri kullanıldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi açıklamasında, "Bu soykırıma karşı susan herkesi bizlere yapılanların ortağı olarak göreceğiz. Êzidi halkı ve dostlarımız Efrîn'deki Êzidilere uygulanan bu soykırıma karşı sessiz kalmamalıdır" denildi.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: " Halkımızın, dini inancının zorla değiştirilmeye çalışılması 21. yüzyılda dünyanın yaşayabileceği en büyük utançtır. Uluslararası Koalisyonu Türk devletinin çete gruplarını, Efrîn'den çıkarması, halkın savunulması ve evlerine dönmelerini için QSD'ye destek vermeye çağırıyoruz."