26 Eylül 2024 Perşembe

Satışa sunulan Sur taşları Meclis'e taşındı

Diyarbakır surlarının 104 gün süren sokağa çıkma yasakları sonrasında yıkılıp, yağmalandığını ve para karşılığında satıldığını kaydeden HDP Milletvekili Güzel, Meclis'e verdiği soru önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un, duruma açıklık getirmesini istedi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan tarihi sur taşları, yıkılıp yağmalandı. Kentsel SİT Alanı olan Sur ilçesi 2015 yılında UNESCO tarafından "Dünya Miras Alanı 1. Tampon Bölgesi" olarak tescillendi. Fakat ilçede var olan birçok tarihi yapı 2 Aralık 2015 tarihinde ilan edile sokağa çıkma yasağı sonrası zedenlendi ve zarar görmeye devam ediyor.

Yasağın geçerli olduğu 6 mahallede 104 gün süren yasaktan sonra bu mahalleler bütünü ile yıkıldı ve şuan yerine yerleşim yerleri yapılıyor. Cevatpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatih Paşa mahallerinde yer alan aralarında 87'si tescilli, 247'si tescile değer toplam 4 bin 985 yapı yıkıldı. Toplam 75.3 hektarlık bir alan oluşturan söz konusu bu altı mahallenin yapısal olarak yüzde 72'sinin yıkıldığı biliniyor.

YIKIM SONRASI TAŞLAR KAMYONLARLA SATIŞA GÖTÜRÜLÜYOR
Yıkılan mahallelere mülk sahipleri dahi giremezken yıkım sonrası kalan taşlar kamyonlar ile ilçeden çıkarılarak Dicle Nehri kenarına döküldü ve satışa sunuldu. Edinilen bilgiye göre taşların kamyonu 8 bin TL ve seçilen bazı özel taşların durumuna göre de fiyat da artıyor.

Geleneksel Diyarbakır evlerinin avlularında kullanılan taştan yapılma küçük havuzlar, taş kahve döveci, toprak damlı evlerin çatısı üzerindeki toprağın sıkılaştırılmasında kullanılan loğ taşı, buğdayın öğütülüp bulgura dönüştürüldüğü taş el değirmenleri, avluda bulunan su kuysunun üzerini kapatan işlemeli taş kapaklar, yine avluda süs olarak kullanılan çarmıh topu ve arkeologlar tarafından Roma döneminden kaldığı tahmin edilen sütun ve başlıklarının da olduğu birçok değerli taş satılan taşlar arasında yer alıyor.

Bu taşların ev, cafe, restoran gibi yapıların mimarisinde kullanıldığı belirtiliyor. Ancak bu tarihi eserlerin satılıyor oluşu teşvik ediyor ve şuan mevcut taşlar da yerlerinden sökülerek satılmak isteniyor. Özellikle Mardin Kapı civarında burçların üzerine işlenmiş ve günümüze kadar gelmiş güneş, yıldız sembolleri, kaplan, boğa, çift başlı kartal, akrep ve at kabartmaları olan taşların bir kısmı yerinden söküldü. Özellikle sokağa çıkma yasakları sonrasında surların bakımsız bırakılması ve denetime tabi tutulmaması bu durumu tetikliyor. Bir yandan bakımsız bırakılan surlar zedenelirken bir yandan da yapılan hırsızlıklar sonucu ciddi zarara yol açıyor.

'BİR TAŞ ALMAK DA TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞIDIR'
Diyarbakır Eğitim İzleme ve Reform Girişim (DEİRG), yaptığı "Diyarbakır kalesinden bir taş almak da tarihi eser kaçakçılığıdır" açıklamasında, tarihi eserlere zarar vermenin, yağmalanmasına ve ticari meta haline getirilmesinin görmezden gelmenin bir suç olduğunu belirtiyor. Yine açıklamada, Diyarbakır surlarına ait taşların alınarak başka mekanların oluşturulması ya da başka mekanlarda aksesuar olarak kullanılmasının "tarihi eser kaçakçılığı" olduğu ifade ediliyor.

HDP'DEN SORU ÖNERGESİ
Söz konusu yağmayı Meclis'e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması amacıyla soru önergesi verdi. Surların yağmalanmasının ve para karşılığı satılmasından Ersoy'un bilgisinin olup olmadığının açıklanmasını isteyen
Ersoy'un sorularından öne çıkanlar şöyle:

- Neden sokağa çıkma yasakları sonrası evler yıkılmış ve yerine Sur'un yapısına uymayan evler inşa edilmiştir?
-  Yıkılan 6 mahallenin taşlarını para karşılığı satan ve şu günlerde taşları yerinden sökerek çalan kişiler hakkında cezai işlem uygulanmakta mıdır?
- Son zamanlarda ortaya çıkan Sur'un yağmalanması ve taşlarının çalınmasının önüne geçmek için önlem alınacak mıdır?