26 Eylül 2024 Perşembe

Samandağ'da halka asker saldırdı

Çadır kentin girişine moloz dökülmesine karşı mücadele yürüten Samandağ halkı, "Sizin kısa vadeli kazançlarınız uğruna, geleceğimizi enkaza çevirmenize ve ekolojik yıkımlara yol açmanıza izin vermeyeceğiz. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz" denildi. Molozların dökülümüne ilişkin yaşam nöbeti başlatıldığı duyuruldu. Açıklama sonrası Yeşilköy mahallesinde iş makinaları halk tarafından durdurulurken, Uzunbağ mahallesinde iş makinalarını durdumak isteyen halka asker saldırdı.

Antakya'da halkın çadır kentin girişine moloz dökülmesine karşı mücadelesi sürüyor. Samandağ ilçesine bağlı Deniz mahallesinde halk bir kez daha bir araya geldi. Açıklamada, molozların dökülmesini engellemek için yaşam nöbeti başlatıldığı duyuruldu. Halk sağlığı risklerinin başında asbest tehdidinin geldiği kaydedilen açıklamada, enkaz kaldırma çalışmaları bu şekilde sürdürülmeye devam ederse Samandağ halkının on sene sonra asbestosis, akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri gibi yeni sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacağını belirtti. Asbestin 2010 yılından bu yana Türkiye'de kullanımının yasak olduğu hatırlatılan açıklamada, 2010 öncesi inşaat sektöründe çok fazla kullanılması nedeniyle asbest kaldırılan enkazın içerisinde büyük miktarda bulunduğu belirtildi.

'YERLEŞİM BİRİMLERİ VE TARIM ALANLARI ARASINDAKİ BÖLGEYE DÖKÜLÜYOR'
Samandağ'da enkazların Milleyha Kuş Cenneti sınırları içerisinde bulunan 225 çadır içeren Stadyum Çadırkent yakınında depolanarak bölgedeki ekosistemi önemli derecede tehdit altına soktuğu vurgulanan açıklamada, "Ayrıca bölgedeki hakim rüzgarların batı-doğu istikametinde olması, nedeniyle Samandağ yerleşimi de asbest maruziyeti tehdidi altındadır. Yaptığımız gözlemlerde enkazın bir bölümünün de Samandağ-Antakya karayolu üzerinde bulunan Yeşilköy mevkiinde, yerleşim birimleri ve tarım alanları arasında bulunan bir bölgeye döküldüğü görülmektedir" ifadelerine yer verildi.

'İNSANLAR ASBEST MARUZİYETİNE AÇIKTIR'
Bu durumun yer altı ve yer üstü kaynakları ve tarım alanları için ayrıca bir risk oluşturduğunun altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Yine bölgedeki insanlar asbest maruziyetine açıktır. Antakya'da da benzer durum yaşanmakta olup molozlor Altınözü yolu üzerinde Narlıca'da bir vadinin bitiminde, yukarıdan vadinin içinde bulunan zeytin ağaçlarının üzerilerine boşaltılmakta ve bu sırada hiçbir önlem alınmadığı için toz bulutu havaya karışmaktadır. Kalkan toz, rüzgarla vadi boyunca az ileride bulunan Narlıca'daki konutlara taşınarak insanları ve diğer canlıları tehdit etmektedir. Enkaz çalışmalarında görev alan personelin asbest maruziyetini engelleyecek özellikle filtreli maske ve koruyucu ekipman kullanmadıkları gözlenmektedir."'SUÇ

'SUÇ İŞLEYENLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
🔹"Enkaz depolama alanları hakkında bölge halkının görüşü ve onayı alınmadan üstelik Samandağ'da kalıcı depolama depolama yeri bile belirlenmeden, çadırkentin karşısında geçici döküm yapmak hangi akla hizmettir?
🔹Enkaz kaldırma faaliyetleri sırasında atık yönetimi, atıkların düzenli toplanması, hafriyat ve yıkıntı atıklarının kontrolü ve asbestle çalışma yönetmeliklerinin hiçbiri neden uygulanmamaktadır.
🔹Enkazları kaldırmaktaki aceleceğiliğinizin sebebi nedir? Delilleri karartmak mı, görüntüyü kurtarmak mı, ihaleleri alan firmalara yeni kazanç kapıları sunmak mı" sorularının yöneltildiği açıklamada bilimsel kuralların tanınmadığı, halkın ve doğanın hiçe sayıldığı uygulamalarla suç işleyenlerin peşinin bırakılmayacağı vurgulandı.

Açıklamada, şu talepler sıralandı:
🔹"Öncelikle tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
🔹Konuyla ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik yapılan çalışmaların tüm ekosisteme etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar yerel halkın onayına sunulmalıdır. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar verecektir.
🔹Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanılması sağlanılmalı ve kuralsız uygulamalar cezalandırılmalıdır."

'KISA VADELİ KAZANÇLARINIZA GELECEĞİMİZİ YIKMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Samandağ halkının yaşamlarına, yaşam alanlarına, diğer türlerin yaşam haklarına, havasına, suyuna ve toprağına gelecek nesiller için korumakla sorumlu olduğu kültürel mirasa sahip çıkacağının altı çizilen açıklamada, "Sizin kısa vadeli kazançlarınız uğruna, geleceğimizi enkaza çevirmenize ve ekolojik yıkımlara yol açmanıza izin vermeyeceğiz. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz" denildi.

YEŞİLKÖY MAHALLESİNDE İŞ MAKİNALARI DURDURULDU
Öte yandan Samandağ Yeşilköy mahallesinde moloz döküm alanlarında iş makinaları halk tarafından durdurularak çalışmaları engellendi.

UZUNBAĞ'DA İŞ MAKİNALARINI DURDURMAK İSTEYEN HALKA ASKER SALDIRDI
Uzunbağ'da da iş makinalarını durdurmak isteyen halkın önüne askerler barikat kurdu, mahalleye asker yığıldı. Halk moloz yığınlarını durdurmak için kol kola girerek uzun süre alanda bekledi.

İş makinalarını durdurmak için moloz döküm alanına girmek isteyen halka askerler saldırdı.

'MA RIHNA NIHNA HON' SLOGANIYLA YANIT
Askerler alandan ayrılmayan halka bir kez daha saldırdı. Askerlerin saldırısı, "Ma Rıhna Nihna Hõn (Gitmedik Buradayız)" sloganıyla yanıtlandı.

Samandağ halkı askerleri, iş makinalarının çalıştığı an yolu trafiğe kapatacakları yönünde uyardı.