26 Eylül 2024 Perşembe

'Samandağ'da enkaz taşıma, kaldırma işlemlerini derhal durdurun'

"Depremden ölmedik, molozdan ölmek istemiyoruz" şiarıyla günlerdir yaşam alanlarına moloz dökülmesini engellemek için mücadele eden Samandağ halkını destekleyen Ankara'daki örgütler enkaz kaldırma, taşıma işlemlerinin derhal durdurulmasını istedi.

Samandağ halkının yaşam alanlarına moloz dökülmesine karşı mücadelesi ve dayanışma sürüyor. Ankara'da bir araya gelen ekoloji ve demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler İnsan Hakları Derneği'nde "Samandağ halkının yaşam nöbetini savunuyoruz. Enkaz kaldırma-taşıma işlemlerini durdurun" şiarıyla açıklama yaptı.

Polen Ekoloji Kolektifi, Partizan, TÖP, Yeryüzü Kolektifi, HDP Ankara İl Örgütü, İHD Ankara Şubesi, İHD Balıkesir Şubesi, İklim Adaleti Koalisyonu, Karala KESK Ankara Şubeler Platformu, Malatya Çevre Platformu, 78'liler Girişimi, Demokratik Bölgeler Partisi, Umut-Sen Ekoloji Kolektifi'nin katıldığı toplantının basın metnini Melis Tantan okudu.

'DEPREMDEN ÖLMEDİK MOLOZLARDAN ÖLMEK İSTEMİYORUZ DİYORLAR'
6 Şubat depremleri ve sonrasında yaşananları hatırlatan Tantan, cenazeler hala enkaz altındayken, binaların içerdiği ağır kimyasallar, tozlar ve asbest gibi halk sağlığını ve doğayı tehlikeye sokabilecek maddelere ilişkin bilimsel bir çalışma ve ayrıştırma yapılmadan, çalışanların ve halkın sağlığını tehlikeye atılacak şekilde enkaz kaldırma ve yıkım işlemlerinin sürdüğünü kaydetti. Kaldırılan enkazların yol kenarlarına, dere yataklarına, sulak alanlara dökülerek ikinci büyük bir felaketin yaratıldığını belirten Tantan, "Üç gündür 'depremde ölmedik, molozlardan ölmek istemiyoruz' diyerek hafriyatların taşınmasının durdurulmasına yönelik eylem yapan Hatay Samandağlılar enkazların döküldüğü yerde 'yaşam nöbeti' başlattılar. Yaşam alanlarına ayrıştırılmamış inşaat atıklarını taşıyan hafriyat kamyonlarının atıkları dökmesini istemeyen Samandağlılar dün, darp edilerek ve gaz sıkılarak gözaltına alındılar" dedi.

'KISA VE UZUN VADELİ HASTALIKLAR GİDEREK ARTIYOR'
Yaşam nöbetini savunduklarının altını çizen Tantan, depremden kurtulan halkın inşaat hafriyatlarından yükselen asbest tozlarına, kimyasal tozumasına, kum tozlarına maruz kaldığını; bölgede depremin ilk gününden bu yana görülen ve çalışmalar devam ettikçe de görülecek tehlike nedeniyle kısa-uzun vadede ortaya çıkabilecek üst solunum yolu hastalıkları, kanser ve sliikozis riskinin giderek arttığının altını çizdi.

Tantan, deprem bölgesinde acil yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
🔹"Öncelikle enkaz kaldırma, taşıma ve depolama işlemleri, enkazların asbest tanımlamaları, ayrıştırılmaları, bilimsel ve ekolojik saiklere uygun kaldırma, taşıma, depolama yöntemleri ve depolama yerleri bulununcaya kadar derhal durdurulmalıdır.
🔹Enkazların kaldırılması sürecinde 'bir an önce kalksın' ve 'ben yaptım oldu' anlayışı yerine yerel halkın, ilgili meslek örgütlerinin ve demokratik kurumların, ekoloji örgütlerinin katılımı şarttır. Meslek uzmanlarının kalıcı depolama alanlarına yönelik tüm ekosistem etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar, yerel halkın onayına sunulmalıdır. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına deprem bölgesinde yaşayanlar karar vermelidir.
🔹Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak enkaz faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanması sağlanmalı, kuralsız uygulamalar ve tüm seviyelerdeki sorumlular cezalandırılmalıdır."