26 Eylül 2024 Perşembe

Rojava kentlerinde Ekito bayramı kutlandı

Süryani, Asuri halkları her yıl 1 Nisan'da Ekito bayramını kutluyor. Süryani ve Asuri halkı bu yılda Kuzey ve Doğu Suriye'e bir çok kentte Ekito bayramanı kutladı.

Tirbespiyê, Til Temir ve Dêrik'te Süryani, Asuri ve Keldani halkları Ekito bayramını kutladı. Kutlamalara Kürt, Arap halkları da katıldı.

TİRBESPİYÊ
Süryani Birliği, Demokratik Asuri Örgütü ve Demokratik Asuri Partisi, Tirbespiyê'nin güneydoğusundaki Gir Şeran köyünde etkinlik düzenledi. Kutlamaya Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kongra Star ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Halkla İlişkiler Ofisi ve yüzlerce kişi katıldı.

Cizre Yasama Meclisi Eş Başkanı Hikmet Hebib, Suriye halkı ve bölge halkının Ekito bayramını kutladı, "Özerk Yönetim içindeki bileşenlerin birlikteliği sayesinde tarihi başarılar elde edildi" dedi.

Kutlamada, Süryani Partileri Koordinasyonu adına konuşma yapıldı ve TKŞ mesajı okundu. Süryani Kültür Derneği Grubu "Kral ve Kraliçe" adlı oyunu sahneledi. Asuru Ornina grupları Süryani folkloruna ait gösterimde bulundu. Kutlama halaylarla sona erdi.

DÊRİK
Dêrik'in kuzeydoğusundaki Hekemiye köyünde düzenlenen Ekito kutlamalarına Asuri, Süryani, Keldanihalklarından yüzlerce kişi katıldı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, İç Güvenlik Güçleri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Ayrıca Orşina grubu oyunları sahnelendi.

TİL TEMİR
Til Temir'e bağlı Til Werdiyat köyünde Asuri halkları temsilci ve örgütleri, Süryani Birlik Partisi, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri, Arap aşiretleri temsilcileri, TKŞ ve QSD'nin katılımıyla bayram kutlandı.

Süryani Birlik Partisi Yürütme Komitesi Üyesi Gebriyel Şamon, bölgedeki tüm bileşenlerin Ekito bayramını kutladı. Şamon "Ekito, tarihin doğuşu ve Bên El Nehrên (Mezopotamya) topraklarında yaşayan medeniyetlerin gerçekliğidir. Bugün tekrar burada olduğumuzu gösteriyoruz, geçmiş acılar, asimilasyon ve katliamlar bizi yok edemedi" dedi.

Şamon bölgedeki bileşenlerin birliğine dikkat çekti.

Söz alan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Komitesi Başkanı Edalet Omer, Ekito bayramının bölgedeki özgürlüğün ve güvenliğin yeniden sağlanması bayramı olduğunu söyledi. İşgalcilerin bölgenin kültürünü yok etmeye çalıştığını vurgulayan Edalet Omer şunları kaydetti: "Başta işgalci Türk devleti olmak üzere hegemonik güçler bölgeyi parçalamak, dini ve mezhebi çatışmalar yaratmak istediler. Bölgenin zenginliğini talan etmek istediler."

Edalet Omer, bölgedeki bileşenlere birlik çağrısında bulundu.

Demokratik Asuri Örgütü-Suriye Şubesi Genel Komitesi Üyesi Nebîl Ewşana, partiler arasındaki birliğin güçlendirilmesi önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalışacaklarını, bölge halkının umutlarını gerçekleştirmek için ulusal meclis kurma çalışmalarını destekleyeceklerini belirtti. Ewşana, hedeflerinin, kadınların ve tüm grupların haklarını güvence altına alan, adalet ve eşitliliği sağlayan laik, merkezi olmayan demokratik bir Suriye inşa etmek olduğunu ifade etti.

Etkinliğin sonunda Înana ve Asurî Atra Grupları sahne aldı.