26 Eylül 2024 Perşembe

Qamişlo ve Dêrik halkı Newroz günü katledilen 4 Kürt için eylem yaptı

Qamişlo ve Dêrik 'te binlerce kişi "Efrîn halkının direniş ruhuyla işgali yeneceğiz ve Efrin'i özgürleştireceğiz" şiarıyla yürüdü. Cindirêsê'de 21 Mart Newroz kutlamaları sırasında 4 Kürt'ün işgalci çetelerce katledilmesi kınandı. İşgalcilerin Efrîn'den çıkartılarak yerli halkın bölgeye dönüşünün sağlanması çağrısı yapıldı.

Qamişlo'nun Tirbespiyê, Til Hemîs, Til Bêrak, Amûdê ilçelerinden gelen halkla birlikte siyasi parti temsilcileri, Kongra Star, Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim üyeleri de yürüyüşe katıldı. Rûbar Qamişlo Kavşağı'nda başlayan yürüyüşte "seninleyiz Efrîn", "Cindirêsê serhildanının yanındayız", "KDP siyasini teşhir etmek ulusal bir görevdir", "Efrîn yalnız değildir" pankartları taşındı.

Yürüyüş, Siyahi Mahallesi'ndeki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği önüne kadar devam etti. Burada toplanan kitleye açıklamalar yapıldı. Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi üyesi Hevî Silêman, Efrîn halkının direnişini selamladı. PYD Genel Meclisi üyesi ve El Sade aşireti temsilcisi Hisên El Sade, Cindirêsê katliamı faillerinin Dêrazor'lu olduğu yönünde basında yansıyan haberlerin Türk devletinin yalan siyasetinin ürünü olduğuna dikkat çekti. Türk devletinin, Suriye'de halkları karşı karşıya getirerek, düşmanlaştırmak istediğini söyledi.

Yürüyüşte, "Yaşasın Efrîn halkının direnişi", "Efrîn'i özgürleştireceğiz ve işgali yeneceğiz", "Efrîn özgürdür, Türkiye çekil" sloganları atıldı.

Açıklamaların ardından Kuzey ve Doğu Suriye Çiftçiler Birliği Eşbaşkanı Mûna Birîm, Efrîn Toplumsal Birliği üyesi Fatma Mihemed ve PYD Genel Meclisi üyesi Hisên El Sade'den oluşan heyet BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine mektup teslim etti.

DÊRIK
Girkê Legê, Çilaxa ve Til Koçer'den yüzlerce kişi Dêrik kentinin kuzeyinde bir araya geldi. "Efrîn direnişi ruhuyla işgali yeneceğiz ve Efrîn'i özgürleştireceğiz" pankartıyla yürüyüşe geçen kitle sık sık "Şehid Namirin" sloganlarını attı.

Özgürlük Meydanı'nda toplanan kitleye hitaben Dêrik İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Ebdurrehîm konuşma yaptı. Ebdurrehîm, Efrîn halkının direnişini selamladı Newroz kutlamalarında katledilenler için başsağlığı diledi. Ebdurrehîm, "Cindirêsê'deki Newroz şehitleri, Kürt halkının tarihinde yeni bir direnişe imza attı. Türk devleti ve çetelerinin siyasetine karşı direnerek Newroz ateşinin sönmesine izin vermediler" dedi. Mihemed Ebdurrehîm Kürt halkına yaptığı çağrıda, Cindirêsê'de halkının direnişine destek vermesi, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi için mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyledi.