26 Eylül 2024 Perşembe

Pandemide yaşamını yitiren sağlık emekçileri anıldı

İzmir ve Diyarbakır'da pandemi yitirilen sağlık emekçilerini anan tabip odaları, pandemide meydana gelen pek çok ölümün önlenebilir olduğunu vurgulayarak iktidarın sağlık politikalarını eleştirdi.

İzmir ve Diyarbakır tabip odaları, Covid-19 pandemisi boyunca yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı.

İZMİR
İzmir Tabip Odası, Covid-19 pandemisi boyunca yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anmak için Bostanlı Sağlık Çalışanları Saygı Anıtı önünde bir araya geldi. Covid-19 pandemisinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğraflarının taşındığı anma, saygı duruşuyla başladı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, salgın nedeniyle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini kaydetti. Pandemi döneminde yoksulların daha da yoksullaştığını, sağlık emekçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını vurgulayan Kaynak, pandemi nedeniyle 513 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğine işaret etti.

Pandemiyi fazlasıyla ağır geçirmiş olsalar da, daha da ağırlaşmamasının sebebinin iktidar değil sağlık emekçilerinin çabası olduğunu vurgulayan Kaynak, sağlık alanında ciddi bir yıkım yaşandığının altını çizdi.

Kaynak, şöyle devam etti: "Seçimlere 44 gün kalmışken deprem alanında ve tüm ülkemizde sağlık sistemi çökmüşken, hala mecliste, hangi ihtiyaçtan ve hangi aceleyle ele alındığı belli olmayan, hekimliğin yapılamayacak bir meslek haline getiren bilimden ve akıldan uzak bir torba tasa tasarısını anlamak mümkün değil. Bu kararın geri çekilmesini istiyoruz."

DİYARBAKIR 
Amed Sağlık Platformu, Covid-19 pandemisinde kaybedilen sağlık emekçilerini anmak için Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, iktidarın sağlık politikalarını eleştirdi. Türkiye'nin Covid-19 pandemisinden en çok zarar gören ülkelerden biri olduğunu dile getiren Turan, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de üç senede Covid-19 nedenli 100 binin üzerinde ölüm kaydedildi. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısının, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığının üç katından fazla olduğunu biliyoruz" dedi. 

Türkiye'nin gerek pandemide gerek diğer afetlerde hazırlıksız olduğunun ve sürecin yönetilemediğinin altını çizen Turan, bu durumun pek çok önlenebilir ölümün gerçekleşmesine vesile olduğunu kaydetti.

Covid-19 pandemisinde ve depremlerde yitirdikleri sağlık emekçilerini saygıyla anan Turan, şöyle devam etti: "Bilinmelidir ki haklarımız için verdiğimiz mücadele, bir ölüm kalım mücadelesidir. Yaşamak için, sağlığımızı kaybetmemek için, insanca yaşamaya yetmeyecek ücretlendirme sistemine, ağırlaştırılmış çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete, toplum sağlığını hiçe sayan politikalara karşı hep birlikteyiz. Meydana gelen her afetin yükünü sağlık emekçileri olarak biz çekerken; daha da kötüleşen çalışma koşullarımızla ilgili kamu otoritesinden herhangi önemli bir adım gelmedi. Bu da her zaman, her yerde söylediğimiz sorunlarımıza çözüm olabilecek yasa teklifleri talep ediyoruz. Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz!"