26 Eylül 2024 Perşembe

Önlü: MGK'nın siyaset belgesi 'Kürt düşmanlığı' üzerinden hazırlandı

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, MGK'nın siyaset belgesinin "Kürt düşmanlığı" üzerinden hazırlandığını ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi Diyarbakır Newrozu'ndaki mesajlarına karşı geliştirildiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Meclis Genel Kurulu'nda Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bütçesi üzerine konuştu. Önlü, MGK'yı tekçi, inkarcı ve ittihatçı anlayışı ve ruhu günümüze taşımakla eleştirerek, "Bugün yaşadığımız siyasi kaosun, toplumsal kutuplaşmanın, halklar ve inançlar üzerindeki inkarın en önemli kurumudur. Ülkeye kötülük eken, onun harcını oluşturarak siyaset kurumunu şekillendiren, demokrasinin gelişmesini engelleyen ve toplumun aydınlık geleceğini ipotek altına alan bir kuruldur" tanımlamasında bulundu.

'KÜRTLER ÜZERİNDEN YENİDEN GÜNCELLENDİ'
MGK'nın siyaset belgesini Kürt düşmanlığı üzerinden güncellediğini belirten Önlü, "Bu kurul, NATO üyeliği sonrasında, 'Komünizmle Mücadele' adı altında hukuk dışı yapılar oluşturdu, destekledi ve kaos ortamı yarattı. Bütün devrimcileri, aydınları ve muhalifleri düşmanlaştırmıştır. Yine bu kurulun yarattığı kaos ortamıyla 1977 1 Mayıs'ında, Taksim'de 34 emekçi, Maraş ve Çorum'da yüzlerce Alevi katledildi. Bu katliamlarla 1980 darbesinin zemini oluşturuldu. Bu kurula göre ülkedeki çalılık temizlenmiş, artık tek düşman kalmıştı. O da bütün baskı ve sindirmelere karşı boyun eğmeyen, hiçbir şekilde biat etmeyen, demokratik ve ortak vatanda eşit bir yurttaşlık isteyen Kürtlerdi. Bundan dolayı MGK siyaset belgesini Kürt düşmanlığı üzerinden yeniden güncellemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

'ERDOĞAN-MGK İTTİFAKI'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet arasında sürdürülen diyalog süreci döneminde "Bu hasretle beklediğimiz bir çağrıdır" değerlendirmesini hatırlatan Önlü, "Ancak aynı Erdoğan, 24 Nisan 2016'da Dolmabahçe Mutabakatı'nı inkâr etmiş ve çözüm masasını devirmiştir. Oysa, Sayın Öcalan'ın 28 Şubat Darbesi'nin yıl dönümde açıklanmasını istediği Dolmabahçe Mutabakatı, ruhu itibariyle zaten darbe ve askeri vesayete karşı demokrasiyi yaşatan bir mutabakattı. Erdoğan, MGK ile yaptığı ittifakla, bu süreci sonlandırarak, aslında Türkiye halklarının yıllarca özlemini duyduğu, barış ve çözüm umudunu kendi kişisel iktidarına kurban etmiştir" dedi.

'ÖCALAN'IN MESAJINA KARŞI GELİŞTİRİLDİ'
Önlü, 30 Ekim 2014'te gerçekleştirilen MGK toplantısında alınan "Çöktürme Planı"na işaret ederek, MGK'nin Anayasa dışında hareket ettiğini ifade etti. Planın halen yürürlükte olduğuna dikkati çeken Önlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çöktürme Planı, 2013 yılında Sayın Öcalan'ın Diyarbakır Newrozu'ndaki mesajına karşı geliştirilmiştir. Yani barış eline ve çözüm umuduna Çöktürme Planı ile karşılık verilmiştir. Tek bir insanın dahi burnunun kanamadığı süreç, Çöktürme Planı sonlandırılmış ve bugünkü toplumsal yıkımın taşları döşenmiştir. Çözüm süreci rafa kaldırılınca 15 Temmuz darbesinin alt yapısı oluşturuldu. Bu da 20 Temmuz OHAL darbesine zemin yapıldı. Yürütülen rehine politikaları, dokunulmazlıkların kaldırılması, belediyelerin gasp edilmesi, muhalif kurumların kapatılması, KHK'lerle binlerce emekçinin işinden atılması, basının susturulması, işgal ve ilhak girişimleri iktidarın ve bu kurulun ortak planının sonucudur."

'MGK BİR SARAY KURUMUDUR'
Önlü, "Askeri vesayeti sonlandıracağız söylemleriyle iktidara gelenler bugün bu vesayeti Saray'a taşıdılar. MGK artık bir Saray kurumudur. Bu parlamentoda, demokrasi karşıtı bu kurulun bütçesini değil, kapatılmasını konuşmalıyız. Yargı da bu kurulun tüm hukuksuzluklarını yargılamalı ve geçmişin hesabını sormalıdır" diye konuştu.