26 Eylül 2024 Perşembe

Muğlalı köylülerin nöbeti Meclis gündeminde

3 gündür gece gündür 751 dönümlük arazi üzerine yapılmak istenen ve 11 köyü doğrudan etkileyecek olan çimento fabrikasını engellemek için fabrikaya giden yol üstünde nöbette. Meclis Genel Kurulda konuşan HDP milletvekili Çepni, köylülerin mücadelesine dikkat çekti. Beton lobisi değil halkın dinlenmesinin altını çizen Çepni, tüm ruhsatların ve projelerin derhal iptalini istedi.

Muğla'nın Deştin ve Bayır mahallerinde çimento fabrikasına direnen köylülerin mücadelesi sürüyor. Çimento fabrikasına giden yolu trafiğe kapatan köylüler üç gündür nöbette.

Gece gündüz alanı terk etmeyen köylüler 35 saatte klinker kazanı ve fırın yüklü TIR'ı durdurarak firmaya geri adım attırdı. Nöbete devam eden köylüler ekolojistler başta olmak üzere kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıyor.

Köylülerin çağrısına Meclis Genel Kurul konuşmasıyla yanıt veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, 751 dönüm üzerinde yapılmak istenen çimento fabrikasından 11 köyün doğrudan etkileneceğinin altını çizdi.

"Bölgede tarım ve hayvancılık bitecek, köyler yaşanmaz hale gelecek" diyerek oluşacak tahribata dikkat çeken Çepni, köylüler ve ekoloji örgütlerinin yıllardır projeye direndiğini hatırlattı. Üstelik projenin iptali için açılan davada bilirkişi süreci tamamlanmadan alana klink kazanı getirildiğini belirten Çepni, daha önceki örneklerde olduğu gibi askerlerin halktan yana değil şirketlerden yana tavır alarak yaşam alanını savunan halka saldırdığını da ekledi.

Köylülerin devam eden nöbetiyle dayanışma çağrısı yapan Çepni, şu talepleri sıraladı: "Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri tüm ruhsatları iptal etmelidir. ‘ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmelidir. Beton lobisi değil halk dinlenmelidir ve derhal tüm projeler iptal edilmelidir."