26 Eylül 2024 Perşembe

Marksist Teori'nin 39. sayısı çıktı

Teorik yayın organı Marksist Teori dergisinin 39. sayısı çıktı. Derginin bu sayısında, MLKP Eş Genel Başkanları Berçem Güneş ve Kerim Gökdeniz'le yapılan röportaja yer veriliyor.

İki aylık teorik-politik dergi Marksist Teori'nin 2019 Kasım-Aralık tarihli 39. sayısı çıktı. "Öncü Yürüyüşte 25 yıl" başlığında çıkan derginin bu sayısında çeşitli konu başlıkları yer alıyor.

Derginin ana konusunu 25. yılını kutlayan MLKP Eş Genel Başkanları Berçem Güneş ve Kerim Gökdeniz'le yapılan röportaj oluşturuyor.

BÖLGESEL DEVRİM VE TEK ÜLKEDE SOSYALİZMİN ZAFERİ
Şengül Destan Öncü'nün gerçekleştirdiği "Öncülük Yenilenme Kuvveti Gerektirir" başlıklı röportajda, 25. mücadele yılında MLKP'nin tarihsel varlık hakkına yanıtlar veriliyor. 25 yıllık pratiğinde neyi değiştirip değiştirmediği ele alınıyor. 25. yılda gerçekleştirdikleri 6. Kongre'nin partilerinin gelişiminde ve devrimci mücadeledeki yeri üzerinde duruluyor.

MLKP'nin kongresinde program değişikliklerinin anlamı üzerinde durularak, emperyalist küreselleşme ile ilgili programatik değişikliğin güncel politikadaki karşılığı tartışılıyor ve programda "kadın devrimi" kavramının yanı sıra, ayrıca "kadın devrimi programı" olarak neden yer aldığı soruları yanıtlanıyor. Kadın devrimi konusu, KKÖ'nün ilanı temel bir konu olarak ele alınıyor.

Röportajda, programda yer alan "seks işçiliği" kavramı ve "ekolojik yıkıma karşı mücadele"nin yer almasının anlamı üzerinde tartışılıyor.

"Bölgesel devrim" fikri ile "tek ülkede sosyalizmin zaferi" konusunun çelişkili bir durum oluşturup oluşturmadığına ilişkin sorulara yanıt veriliyor. Rojava devriminde yer alan MLKP'nin devrim içindeki varlığının anlamı üzerinde duruluyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun MLKP'nin ABD ile görüşme iddialarına yanıt verilirken, FESK Kır Gerilla Birliği ile ne yapmak istediklerini açıklıyorlar.

NASIL BİR PROGRAM NASIL BİR STRATEJİ
Derginin ikinci yazısı "1. Rojava Konferansı Ve Rojava'ya İşgalci Saldırı" başlıklı Arîn Çîya imzalı yazı oluşturuyor. Yazıda konferansa neden ihtiyaç duyulduğu, Rojava'ya işgalci saldırı, Suriye rejimi ile ilişkiler sorunu, devrimin siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısı, kadın devriminin inşa süreci ve gençlik, "Nasıl Bir Program? Nasıl Bir Strateji?" başlıkları altında inceliyor.

HETEROSEKSİST EGEMENLİK VE TOPLUMSAL CİNSİYET
 "Şirin'e Özlemle..." başlıklı Yasemin Şengül'ün yazdığı yazıda Şirin Öter'in özelliklerini ve komünist savaşçı kimliğini anlatıyor.

Bir başka yazı "Özel Mülkiyet, Heteroseksist Egemenlik Ve Toplumsal Cinsiyet" konulu Ekin Şevin Sökmen imzalı yazı. Yazıda insanın doğaya yabancılaşmasıyla zamandaş biçimde insanın insana yabancılaştığı, insanın erkek ve kadın olarak ilk bölünmesinin iş bölümü bölünmesinin altyapısını oluşturduğu, cinsiyetçi toplumdan cins ayrımsız toplum yapısına gidişin komünizmin kadın devriminin azami programını oluşturduğu tartışılarak, LBGTİ+ ve komünist kadınların politik görevleri ele alınıyor.

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI MI PAYLAŞIM SAVAŞI MI?
Yücel Yıldırım, "Üçüncü Dünya Savaşı mı, Öncü Depremler mi?" başlıklı yazısında emperyalistler arası çelişki ve rekabetin, bölgesel çatışmaları üçüncü dünya savaşı olarak tanımlamak yerine bölgede paylaşım savaşının dünya paylaşım savaşının öncü depremleri olarak tanımlayan bir tartışma yürütüyor.

Olcay Çelik'in imzasını taşıyan "Robotlu Üretim, Kapitalizm, Sosyalizm" başlıklı yazıda ise "Sosyalizmde robotlar insanlar için kapitalizmde olduğunun aksine işsizlik, sefalet ve yabancılaşma üretmenin değil, tam istihdam, refah ve özgür zaman yaratmanın aracı olacaktır" tespitinde bulunuluyor.

"İklim Adaleti" Mücadelesinde FfF" Deniz Boran imzalı yazı yer alıyor. Yazıda, Fridays for Future (FfF) öncülüğünde yükselen küresel iklim isyanı içinde genç komünistlerin rol ve misyonu, hareketin önündeki engeller ve gelişim dinamikleri tartışılıyor.

Son olarak Ali Haydar Saygılı, "Dersleri ve Deneyimleri ile Maraş Katliamı"nı tartışıyor.