26 Eylül 2024 Perşembe

Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı seçim deklarasyonunu açıkladı

Diyarbakır'da seçim tutumunu açıklayan Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı deklarasyon maddelerinin yasal ve anayasal düzenlemelerle güvence altına alınması için halkları Yeşil Sol Parti etrafından kenetlenmeye ve seçimlerde Yeşil Sol Parti'ye oy vermeye çağırdı.

Kürt siyasi parti ve hareketlerin oluşturduğu "Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı", Diyarbakır'da Ayaz Elegance düğün salonunda seçim tutum ve deklarasyonunu açıkladı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz, Keskin Bayındır, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sincar ve Kürt parti temsilcileri katılırken, açıklamanın yapıldığı salona Yeşil Sol Parti'nin yeşil, sarı ve mor bayrakları asıldı.

Deklarasyonun Türkçesini DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtçesini de PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel paylaştı.

'RİSKLERİN OLDUĞU BİR TARİHİ EŞİK'
14 Mayıs seçimlerinde halkın iradesini güçlü biçimde ortaya koymak ve ortak mücadele kararlılıklarını vurgulamak amacı taşıdıklarını belirten Aydeniz, iktidarın rant odaklı sermaye politikaları sonucu depremlerde katledilenleri andı. Kürt ve Kürdistan'ın hem fırsatların hem de risklerin olduğu tarihi bir eşikte olduğunu dile getiren Aydeniz, Kürt halkına yönelik yüzyıllık inkar, asimilasyon ve şiddet politikalarının son yıllardaki artışına dikkat çekti. Aydeniz,  Türkiye'de mevcut ittifakların Kürt meselesinin çözümü ile Türkiye'nin temel sorunlarına ilişkin kalıcı bir çözüm önerisi bulunduğunu belirtti.

'ANKARA'NIN ÖZGÜRLEŞMESİ DİYARBAKIR'IN ÖZGÜRLEŞMESİNDEN GEÇER'
Lozan Anlaşmaları maddelerini işaret eden Aydeniz, Lozan'ın 100. yılında Millet ve Cumhur İttifaklarının "ulusal güvenliği" esas aldığını, devleti demokratikleştirmek yerine Kürt korkusu nedeniyle mevcut statükonun korunması politikalarını esas altığının altını çizdi. "Açıktır ki Ankara'nın demokratikleşmesinin ön şartı Diyarbakır'ın özgürleşmesinden geçmektedir" diyen Aydeniz, Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakının seçimlerde, Kürt halkının temel haklarının elde edilmesi ve evrensel standartlarda bir demokrasinin inşası için net bir program ve kararlı bir duruşa sahip olduğunu söyledi.

Aydeniz, Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı'nın deklarasyon maddelerini şöyle sıraladı:
🔹"Kürt halkının varlığının ve kimliğinin tanınması, yapılacak anayasada yer alması,
🔹Kürt dilinin anaokulundan, üniversiteye kadar eğitim dili olarak kabul edilmesi ve Türkçenin yanı sıra ikinci resmi dil olarak tanınması,
🔹Kürtlerin, Kürt ve Kürdistan isimleriyle özgürce örgütlenmeleri ve kendilerini ifade etmelerinin önünü açan demokratik bir ortamın yaratılması,
🔹Kürt halkına, Kürdistan'da kendi kendilerini yönetmelerine imkan verecek bir statünün tanınması,
🔹Kürdistan'da ismi değiştirilen yerleşim birimlerinin, coğrafik ve tarihi yerlerin Kürtçe isimlerinin iade edilmesi,
🔹Mezarları yok edilen ya da gizlenen tarihi Kürt şahsiyetlerin mezar yerlerinin açıklanması,
🔹Kürt halkının diğer halklarla bir arada, eşit, özgür ve onurlu bir şekilde yaşamasını güvence altına alan demokratik, çoğulcu, ademi merkeziyetçi bir anayasanın yapılması için ortak mücadele kararı almıştır.
🔹İttifakımız, ekonomik yaratıcılığın özgürleşmesi için mücadelesini sürdürecek, başta AB Yerel Yönetimler şerhi olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ilişkin koyduğu çekincelerini kaldırması için çabalarını sürdürecektir. Kürdistan'daki irade gasbı olan kayyımlara karşı ortak mücadelemize devam edeceğiz. İttifakımız, Kürdistan kadınlarının Jina Emînî şahsında yükselttikleri mücadeleyi ve dünyaya mal ettikleri 'Jin, jiyan, azadî' şiarıyla somutlaşan direniş ruhunu selamlar.
🔹Kadınlara karşı geliştirilen her türlü ayrımcı, yasal, idari ve kültürel uygulamaların son bulması için mücadele eder. Kadınların toplumsal yaşamın her alanında eşit ve özgür bir şekilde kendilerini ifade edip örgütlenebilecekleri toplumsal bir sistemi savunur.
🔹Çocuklar, yaşlılar ve engelliler için güvenli yaşam koşullarının sağlanması için mücadele eder.
🔹Doğanın talanına karşı ekolojik temelde sürdürülebilir bir politikanın hayata geçirilmesi için kararlı duruşunu sürdürür.
🔹Devletin Kürdistan'da yaşayan Kürt, Ermeni, Asuri-Süryani, Arap, Azeri ve Türkmen halklara; Alevi-Sünni, Hristiyan, Musevi, Êzidî gibi din ve inanç kesimlerine karşı izlediği inkarcı ve baskıcı anlayışı reddeder. Kürdistan toplumundaki etnik, dini, kültürel farklılıkları ve çoğulculuğu bir zenginlik olarak kabul eder.
🔹Hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların ayrımsız ve koşulsuz serbest bırakılmasını savunur. İttifakımız, hükümeti sayın Öcalan ve diğer siyasi tutsaklar üzerinde uyguladığı tecride son vermeye çağırır. Tecrit siyasetiyle toplumsal gerilime yol açan anlayışa son verilsin. Tüm tutsaklar için yasalarla güvenceye alınmış siyasi, hukuki ve insan haklarının gereği yerine getirilsin.
🔹2023 seçimlerinde, siyasi tutsakların özgürleşmesi ve işkencehaneye dönüşen, sıkça ölümlerle gündeme gelen cezaevlerinde koşulların düzeltilmesi mücadelesini sürdüreceğiz.
🔹Kürdistan'ın dört parçasındaki halkımızın ulusal kazanımlarına sahip çıkar. Söz konusu kazanımlara karşı sürdürülen her türlü saldırı ve girişimlere karşı ortak tavır alır. Kürdistan'ın dört parçası arasında ticari, insani ve kültürel ilişkilerin serbestçe gerçekleştirilmesi için mücadele eder.
🔹Türkiye ve Kürdistan'ın bir deprem coğrafyasında bulunduğu gerçeğinden hareketle İttifakımız, depreme dayanıklı bina ve kentlerin inşa edilmesini önemli bir hedef olarak belirler.
🔹Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı, yukarıdaki haklı ve meşru taleplerin seçim kampanyası boyunca toplumsallaşması, seçim sonrasında ise yasal ve anayasal düzeyde kabul görmesi için ortak bir mücadele sürdürecektir."

'BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
İttifakın bu taleplerin yasal ve anayasal düzenlemelerle güvence altına alınması için halkları Yeşil Sol Parti etrafından kenetlenmeye ve seçimlerde Yeşil Sol Parti'ye oy vermeye çağıran Aydeniz, "Gücümüzü birleştirdiğimizde kazanacağımıza kuşku yoktur. Özgürlüğü kazanmak bizim elimizde. Birlikte mücadele edeceğiz; birlikte kazanacağız. Kürtlerin birliği, Kürtlerin özgürlüğüdür" dedi.