26 Eylül 2024 Perşembe

İzmir’de 10. İnsan Hakları Belgesel Sinema Günleri başladı

TİHV 10. İnsan Hakları Belgesel Sinema Günleri başladı. Etkinlikte, Demirtaş'ın öyküsünden uyarlanan "Ah Asuman" adlı kısa filmin gösterimi yapıldı.
 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 10. İnsan Hakları Belgesel Sinema Günleri Alsancak'ta bulunan İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapılan açılışla başladı.

ÜSTERCİ: BELGESEL SİNEMACILIĞI HAKİKATİ ORTAYA ÇIKARIYOR
Açılış konuşmasını yapan TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, vakfın 20. kuruluş yılından beri belgesel günlerini düzenlediklerini belirterek, "Belgesel sinema günleri yapmamızın en önemli sebebi, belgesel sinemanın yaklaşımıyla ilgili. Bence insan hakları savunuculuğuyla belgesel sinemacılık kesişiyor. Her ikisinde de ortak yanı hayatın gerçekliği. Olmakta olanı her ikisi de izliyor. İnsan hakları savunuculuğunun çok belirgin bir faaliyet biçimi var ihlalleri eksiksiz raporlamak. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki ihlalleri gizlemek, saklamak isterler. Bizim görevimiz de bunu açığa çıkarmak ve bunu önlemeye çalışmak. Belgesel sinemacı da o hakikati ortaya çıkararak bütün bu saydığım süreçlerin doğrultusunda bir uğraş sağlıyor. Biz de bu kesişim noktasını sürdürmeye çalışıyoruz. Sizlerin ve film programımızı takip eden seyircilerimizin desteği bizleri çok mutlu ediyor" dedi.

LÖK: BİLİM, HUKUK VE SANAT İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNDE ÖNEMLİ
TİHV İzmir Temsilcisi Profesör Doktor Veli Lök, insan hakları mücadelesinde bilim, hukuk ve sanatın çok önemli olduğuna dikkat çekti. "Bu mücadeleyi verirken özellikle işkenceye karşı mücadelede bilimin ve hukukun çok iyi kullanımını da gerçekleştirdik" diyen Lök, insanların bundan sonra da bilim, hukuk ve sanat yönünden insan hakları mücadelesine destek vereceğinize inandıklarını kaydetti.

‘İNSAN HAKLARINI GERÇEK KILMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU'
TİHV Etik Kurul Üyesi Profesör Doktor Nilgün Toker, İnsan Hakları Evrensel Bİldirgesi'nin kabul edilişinin 71. yılı olduğunu hatırlattı, "Bugün Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi devletlerin beyannamesi değildir. Ama devletlerin yapmakla yükümlü kıldığı bir beyannamedir. Ama bunları ihlal eden yapıların kendisinin bu devletler olduğunu biliyoruz" dedi. Toker, "İnsan Haklarıyla Vardır" şiarının sadece şiar olmaktan çıkıp, hakların gerçek kılınması, hak ihlallerinin giderilmesi için gereken her şeyi yapmanın tüm insanların sorumluluğu olduğunu belirtti.

AÇILIŞ FİLMİ DEMİRTAŞ'IN ÖYKÜSÜNDEN UYARLANDI
Konuşmalarının ardından 10. İnsan Hakları Belgesel Sinema Günleri için tasarlanan afiş yarışmasının ödül töreni yapıldı. Tören sonrasında 10. İnsan Hakları Belgesel Sinema Günleri'nin açılış filmi olan ve Selahattin Demirtaş'ın öyküsünden uyarlanan "Ah Asuman" adlı kısa film izlendi. Yönetmenliğini Ümit Kıvanç'ın yaptığı filmin, senaryosunu ise Gaye Boralıoğlu yazdı. Gösterimin ardında söz alan Gaye Boralıoğlu, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın özel bir kalemi olduğunu belirtti. Demirtaş'ın sözcüklerinden bir tanesini seçip kollektif bir ekiple çalışarak bu filmi yaptıklarını dile getirdi.  

Gece, Serap Tamay'ın konseriyle devam etti.