26 Eylül 2024 Perşembe

İTÜ öğrencileri: Funda Yirmibeşoğlu görevine iade edilmelidir

İTÜ öğrencileri, deprem bölgesinde plansız yapılaşmanın önünü açan kararnameye ilişkin yayınlanan bildiri nedeniyle Şehir ve Bölge Planlama bölümünün sitesinin sansürlenmesi ve bölüm başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu'nun görevden alınmasına tepki gösterdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri ve Eğitim-Sen'in çağrısıyla İTÜ Şehir ve Bölge Planlama bölüm sitesinin sansürlenmesi ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı kaleme aldığı metin sebebiyle Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu'nun görevden alınıp hakkında soruşturma açılmasına ilişkin Taşkışla Ortabahçe'de eylem yapıldı.

Eylemde, "Akademi susturulamaz, deprem bölgesiyle dayanışmayı sürdüreceğiz" yazılı pankart açıldı.

Açıklamada, Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle deprem bölgesinde bilim ve toplum göz ardı edilerek hızla yapılaşmanın yeniden başladığı kaydedildi. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama akademisyenleri tarafından karara ilişkin yayınlanan bildiride, kanunlarla korunan orman ve mera alanlarının değişime açılabileceği, plansız kentleşmenin yasallaşabileceğine dikkat çekildiği vurgulanan açıklamada, "Bildirinin yayınlanmasından 2 gün sonra bölümün sitesine İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından erişim engeli getirildi ve bildiri kaldırıldıktan sonra tekrar erişime açıldı. Salı günü ise üzülerek öğrendiğimiz üzere bölüm başkanımız görevden alınmış ve hakkında soruşturma açılmıştır" denildi.

Binlerce insanın öldüğü, kentlerin yok olduğu bir depremin ardından yeni yaşam alanlarının oluşturulmasının uzmanların, şehir plancılarının, mimarların, inşaat mühendislerinin dahiliyetiyle gerçekleştirilmesi gerektiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Şehir planlama kamunun yararı için çalışmayı gerektirir. Planlama süreçlerinde halkın da söz hakkının olması gerekir. Bahsi geçen kararname halka itiraz hakkı dahi sunulmadan toplumun ihtiyaçlarını ve isteklerini yansıtmayan, bilimsel ve sağlıklı bir planlamadan uzak şehirler oluşmasına sebep olacaktır. Hele ki Marmara depremi gibi daha da büyük yıkıma sebep olabilecek afetler kapıdayken uzman görüşlerine olan ihtiyaç daha da artmıştır."

Böyle bir dönemde üniversitelerin susmasının beklenemeyeceği vurgulanan açıklamada, depremden hemen sonra İTÜ öğrencileri ve hocalarının deprem bölgesi için seferber olduğu hatırlatıldı. Bundan sonra da dayanışmanın süreceği belirtilen açıklamada, İTÜ Şehir ve Bölge Planlama bölümündeki akademisyenlerin bir bildiri yayınlayarak bölgedeki canlı yaşam ve kültürel yapıya uygun bir sürecin izlenmesi gerektiğini savunduğu hatırlatıldı.

Bildirinin kaldırılarak bölüm başkanının görevden alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklama şöyle devam etti: "Bugüne kadar rant ve sermaye odaklı bir yapılaşma olması depremin yıkıcılığını arttırmış, deprem sonrasında ise bölgeye yeterli müdahale yapılmamıştır. Depremin yaralarını sarmak içinse hocalarımızın önerileri canlı yaşamını önceleyen bir planlamayı sağlamaya yöneliktir. Akademiyi susturma çabalarının karşısında hocalarımızın yanındayız! Bugün hocamızın yalnız olmadığı göstermek için bir araya geldik. İTÜ bileşenleri olarak İTÜ akademisyenlerinin iradesine sahip çıkıyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar da birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz."

Açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
🔹Bölüm başkanı hocamızın görevine iade edilmesi ve soruşturmanın geri çekilmesi.
🔹Karar mekanizmalarına üniversite bileşenlerinin dahiliyetinin sağlanması.
🔹Üniversite bileşenlerinin iradesini bastırmaya yönelik baskı ve yasaklamaların son bulması.