26 Eylül 2024 Perşembe

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için özgürlük istendi

Hasta tutsak yakınları ve hak savunucuları hasta tutsaklar İlhan Dikme ve Mehmet Emin Çam'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çeken hak savunucuları, hasta tutsakların hayatlarını hapishanede idame ettiremediğinin altını çizerek serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, 575'inci F Oturmasını Menemen R Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak İlhan Dikme için düzenledi. Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önündeki basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı. "Hasta mahpus İlhan Dikme serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açılan eylemde açıklamayı Leman Yurtsever okudu.

Türkiye'deki ceza infaz sisteminin ağır tecrit, infaz yakma, hak ihlalleri gibi pek çok soruna kaynaklık ettiğini kaydeden Yurtsever, "Ağır hasta mahpuslar, hangi tip hapishanede tutulurlarsa tutulsunlar, yaşam ile ölüm arasında bir çizgide, tedavi ve insan onuruna yaraşır imkanlardan yoksun, işkenceye dönüşen bir yaşama mecbur bırakılmakta, tedavi edilebilir hastalıkları ölümle nihayet bulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yetkilileri insan ve tutsak haklarına uymaya ve belirtilen tüm sorunlara acil çözüm üretmeye çağıran Yurtsever, hasta tutsak İlhan Dikme'nin durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Kesinleşen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle 2019'da tutuklanan Dikme'nin tutuklandıktan sonra beyin kanaması geçirerek uzun süre yoğun bakımda tutulduğunu ve dört kere infazının ertelendiğini dile getiren Yurtsever, Dikme'nin tedavisi henüz tamamlanmadığı, yüzde 85 engelli raporu olduğu halde savcılığın infaz erteleme süresinin uzatılmasını kabul etmediğini vurguladı. Bu bağlamda Dikme'nin 15 gün Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi hapishanesinde 15 gün tutulduğunu ve tedavi alamadığını söyleyen Yurtsever, Dikme'nin 30 Mart'ta Menemen R Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğini aktardı.

Dikme'nin tutsak edildiği süre içerisinde tedavisinin yapılmadığının altını çizen Yurtsever, Dikme'nin beyin kanaması sonrası anjiyo olduğunu ve aylarca bilinci kapalı halde yoğun bakımda tutulduğunu hatırlattı.

Dikme'nin beyninde biriken sıvının tahliye edilebilmesi için yerleştirilen şantın çevresinde iyileşmeyen bir yara oluştuğuna ve hayati tehlike arz ettiğine dikkat çeken Yurtsever, Dikme'nin ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamadığının altını çizdi. Şantın etrafındaki yara nedeniyle Dikme'nin tekrar ameliyat olması gerektiğini vurgulayan Yurtsever, Dikme ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 447'nci haftasında İHD Ankara şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde, basın açıklamasını Ümit Can Akbulut okudu.

Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi'ndeki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Çam'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Akbulut, 72 yaşındaki Çam'ın beyninin sağ tarafında ur olduğunu aktardı. Çam'ın bu nedenle ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olduğunun altını çizen Akbulut, Çam'ın ayrıca böbrek hastası olduğunu ve iki kere böbrek ameliyatı geçirdiğini belirtti.

Çam'ın böbreğindeki kistlerin sürekli oluşmaya devam ettiğinin altını çizen Akbulut, Çam'ın ayrıca göz ve kulaklarında problem olduğunu kaydetti. "Mehmet Emin Çam'ın hastalıklarından dolayı tam teşekküllü hastanelerde tedavi olmasının gerekmesine rağmen sadece revire götürülüyor. Bulunduğu koğuşta temel ihtiyaçlarını giderecek eşyaları bulunmuyor; ayakta sayım dayatması yapılıyor, sayım esnasında terlik, pijama gibi kıyafetlerle sayıma izin verilmiyor" diyen Akbulut, Çam'ın hayatını tek başına idame ettiremediğini vurguladı.

Akbulut, Çam ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.