26 Eylül 2024 Perşembe

İstanbul Tabip Odası: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerinde yenilensin

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde eylem düzenleyen İstanbul Tabip Odası, Cerrahpaşa başta olmak üzere boşaltılan tüm hastanelerin yerinde yapılanması çağrısında bulundu.

İstanbul Tabip Odası, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde eylem düzenledi.

"Hastaneler yerinde yenilensin, sağlıkçılar mağdur olmasın" ve "Sağlıkta kirli oyuna son. Hastaneler yerinde güzel, hastaneme dokunma" pankartları açılan eyleme çok sayıda sağlık emekçisi, hasta ve hasta yakını katıldı.

ERDOĞAN: BİR HASTANENİN TAŞINMASI SON DERECE RİSKLİDİR
İlk sözü alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, bir semtin ve bir şehrin hafızasını ve sağlığını savunmak için buluştuklarını söyledi. "Bir hastanenin taşınması son derece riskli ve tehlikeli bir şeydir. Çünkü insanlar yıllardır buradan sağlık hizmeti alıyorlar. Biz biliyoruz ki gidip de dönmemek var, gelip de bulmamak var" diyen Erdoğan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul'da yer alan tüm hastanelerin yerinde yapılanmasını istedi.

ÇINAR: 6 ŞUBAT DEPREMLERİ OLMASA BU KARAR ALINMAYACAKTI
İstanbul Tabip Odası Cerrahpaşa İşyeri Temsilcisi Tahsin Çınar, "Bizler ne tabutlardan hizmet vermeye mahkum olmak istiyoruz ne de plansız, programsız bir şekilde bir sürecin içerisine girmek istiyoruz" dedi. 6 Şubat depremleri olmasa yıllardır bulundukları Cerrahpaşa'nın depreme dayanıklılığının test edilmesi çağrısının gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Çınar, bu süreçte de ilk gözden çıkarılanın eğitim olduğunu vurguladı. Çınar, "Poliklinik hizmetleri devam etsin akşam poliklinikleri yapılsın, döner sermaye para kazansın ama öğrenciler nasıl eğitim alacak? Tıpta uzmanlık öğrencileri nasıl eğitim alacak? Hiçbir şey söylenmedi" dedi.

TUNCAY: ALELACELE ALINAN KARARLAR YENİ YIKIMLARIN HABERCİSİDİR
Açıklamayı okuyan Dr. Esin Tuncay, Sağlık Bakanlığı ve iktidarın İstanbul hastaneleriyle ilgili aldığı kararların tepki çektiğine işaret etti. Tuncay, "Alelacele verildiği belli olan bu kararlar sağlık alanında yeni bir yıkımın habercisidir. Yabancısı olmadığımız siyasal hesapları ve rantı akla getirmektedir. Yine bu kararlar İstanbul Tabip Odasının her zaman savunduğu çalışma barışı, iyi hekimlik ve toplumun her bireyinin eşit ve nitelikli sağlık hizmeti alması gerektiği ilkelerine aykırıdır" ifadelerini kullandı.

2019 Deprem Envanterinin açıklanmasını, güvenilir, bağımsız demokratik kitle örgütleri tarafından ilgili binaların zemin ve yapı etütlerinin yenilenmesini isteyen Tuncay, önerilerini şöyle sıraladı:
🔹"Hastanelerin yerinde dönüşümü ile kurumların hafıza ve hatıralarına sahip çıkılması,
🔹Hastane personelinin bu süreçte doğacak maddi kaybının karşılanması,
🔹Her hastanenin kendi yapısı ve iç dinamiklerine yönelik çözüm önerilerinin üretilmesi,
🔹Alınacak kararlarda il sağlık müdürlüğü, tabip odası ve ilgili hastane temsilcileri ile yöneticilerinden oluşturulacak ortak bir koordinasyon kurulunun söz sahibi olması."

Eylem boyunca, "Cerrahpaşa bizimdir bizim kalacak", "Hastaneler yerinde yenilensin" sloganları atıldı.