26 Eylül 2024 Perşembe

Irkçı öğretmenler beraat etti

Erzurum'un Karayazı ilçesi girişindeki tabela önünde verdikleri ırkçı poz nedeniyle yargılanan 4 öğretmen mahkeme tarafından asılsız gerekçeler ve polis yönlendirmesiyle beraat edildi.

HSK'nın deprem nedeniyle avukatların "mazeret başvurularına hassasiyet gösterilsin" talebi ve "OHAL Kapsamında Yargı Alanında Alınan Tedbirlere" ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne rağmen avukatların yokluğunda ve mazeret dilekçelerini işleme koymadan "beraat" karar verdi. Sur Haber Ajnası'nın haberine göre 14 Şubat'ta görülen duruşmada beraat kararının gerekçesinde de sanıkların suçlama konusu yapılan paylaşımları sosyal medyada gizli yaptıkları, bu nedenle suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ileri sürüldü.

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Davacı Avukat Mehdi Özdemir ve vekilleri Avukat Serdar Özer ile Avukat Ahmet Güler, Karayazı Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen "beraat" kararını Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı.

'YOKLUĞUMUZDA KARAR VERİLDİ'
Kararı Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıyan avukatlar, istinaf dilekçesinde 11 Şubat'ta Resmî Gazete'de yayımlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Yargı Alanında Alınan Tedbirlere" ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne atıfta bulunarak, hak kayıplarına karşı yargılamaların 4 Nisan'a kadar durdurulduğunu şu sözlerle hatırlattı: "Tarafımızca 14 Şubat 2023 tarihli duruşmaya katılamayacağımızı bildirir mazeret dilekçesini dosyaya sunmuş olmamıza rağmen ve 11 Şubat 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Resmi Gazetede yayımlanmasına rağmen yokluğumuzda duruşma yapılması ve sanıklar hakkında ayrı ayrı beraat kararı verilmesi avukatla temsil hakkı ve savunma hakkının sınırlandırılması anlamına gelmektedir. Bahse konu karar haksız ve hukuka aykırıdır. Hem katılma talebimiz hem de dosyanın esası yönünden istinaf başvurusunda bulunma gereği hasıl olmuştur."

'KÜRTÇE DİLİ VE KİMLİĞİNE HAKARET EDİLDİ'
Irkçı paylaşımda bulunan nota değinilen istinaf dilekçesinde, sanıkların eğitim düzeyine dikkat çekildi. Diyarbakır Barosu'nun katılma talebinin kamusal alan ile ilişkili olduğu, yerel mahkeme kararının yasaya ve usule aykırı olduğu şu sözlerle detaylandırıldı: "Tabelanın diğer kısmında da 'Hoş Geldiniz' yazıyor. Ama o kısma olan hareketimiz belli...' notlu paylaşmaları, Kürtçe dili ve Kürt kimliğinin maneviyatına hakaret kastıyla hareket ettiklerini göstermektedir. 'Güle Güle' yazan kısmına ait fotoğrafın paylaşılması düşünülürken sehven 'Hoş Geldiniz' yazan kısmına ait fotoğrafın paylaşıldığını, tabelanın Kürtçe yazılı kısmı çıkmadığı ve paylaşım notundaki 'da' bağlacının ayrı yazılması sebebiyle anlatım bozukluğu yaşandığı beyan edilmiştir. Paylaşımda 'da' bağlacının ayrı yazılması sebebiyle anlatım bozukluğu olduğu şeklindeki savunmanın, eylemin ağırlığı ve sanıkların eğitim düzeyleri dikkate alındığında tabir-i caiz ise komik kaldığı görülmektedir. Yazım kuralları yönünden değerlendirmek gerekirse; cümle içerisinde belirtilen ekin kullanıldığı kelimenin 'kısmında da' şeklinde yazıldığı, kelimenin sonunda iki defa 'da' eki kullanılmasının isnat edilen suç kastının mevcut olduğu görülmektedir. Gerçekleşen fiilin dış dünyada meydana getirdiği etki ve tepki gözetildiğinde, açık ve yakın tehlikenin ortaya çıktığı mevcut olup, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluştuğu görülmektedir Sanıkların yapmış oldukları paylaşımın Kürtçe dilini alenen aşağıladığı ortadadır. Nitekim hem fotoğraf şeklinde bir paylaşım hem de fotoğrafın altına yazılan yazı ile aşağılayıcı bir dil kullanılmıştır.

'KARAR USUL VE YASAYA AYKIRI'
Sanıklara isnat edilen suçun unsurlarını; paylaşımlarında tabelanın Kürtçe yazılı kısmının görünmemesi değil, sanıkların paylaşımı yaparken sergiledikleri hakaret anlamına gelen uygunsuz hareketleri ve eklenen yazı oluşturmaktadır. Nitekim iddia makamı da esas hakkındaki mütalasında 'Tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde halkın bir kesimini yayın yoluyla aynen aşağılama suçunu işledikleri sabit olduğundan TCK 216/2, 218, 37/1, 53/1 maddeleri gereği cezalandırılması mütalaa olunur' demek suretiyle sanıkların cezalandırılmasını talep etmiştir. Tüm dosya detaylı şekilde incelendiğinde yerel mahkeme tarafından verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu görülmektedir."

Mahkemenin berat kararı sonrası açığa alınan 4 sanığın göreve iade edilip edilmediği ise bilinmiyor.