26 Eylül 2024 Perşembe

Hesen: Bizim hikayemiz birbirine benziyor

IŞİD çetelerinin Kobanê'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıya karşı Kobanê savunmasında yerini alan ve ölümsüzleşen MLKP savaşçısı Sarya Özgür'ü (Sibel Bulut) anlatan Fırat Bölgesi Savunma Bakanı Şex İsmet Hesen, "Şehit Sarya'nın ailesi ile bizim hikayemiz birbirlerine çok benziyor. Şehit Sarya burada, bu topraklarda şehit düştü. Benim kardeşim Dersim Ovacık'ta şehit düştü" diye belirtti.

IŞİD çetelerinin Kobanê'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıya karşı Kobanê savunmasında yerini alan MLKP savaşçısı Sarya Özgür (Sibel Bulut) 12 Aralık 2014 günü, daha sonra kendi ismi verilen 48. Cadde'de ölümsüzleşmişti.

Herkes Sibel Bulut'u ilk olarak Kobanê'de savaşan MLKP savaşçılarının verdiği röportajda, "Birbirimizle bir kader bağımız var. Devrimcinin işi devrim yapmaktır" sözleri ile hatırlıyor. Sibel Bulut'un bu sözünün ardından çok sayıda genç yönünü Kobanê’ye ve dağlara döndü. Şimdi Kobanê'de, özgür dağlarda ve şehirlerde binlerce kişi Sibel Bulut'un ismini taşıyor. 

Kobanê özgürleştirildikten sonra kentin her sokağına, her yerine Kobanê Özerk Yönetimi tarafından ölümsüzleşenlerin isimleri verildi. Bunlardan biri de Sarya Özgür. Kobanê'nin özgürleştirilmesi bakımından stratejik öneme sahip olan 48. Cadde'de ölümsüzleşen Sibel Bulut'un adı bu caddeye verilerek yaşatılıyor.

Ölümsüzleşen MLKP savaşçısı Sibel Bulut'u anlatan Fırat Bölgesi Savunma Bakanı Şex İsmet Hesen, "Şehit Sarya'nın ailesi ile bizim hikayemiz birbirine çok benziyor. Şehit Sarya burada, bu topraklarda şehit düştü. Benim kardeşim Dersim Ovacık'ta şehit düştü" diye belirtti.

Sibel Bulut'un yaşamını yitirdiği süreçte Kobanê Savunma Bakanı olarak görev yapan, şimdi ise Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Fırat Bölgesi Savunma Bakanı olan İsmet Şex Hesen, Sibel Bulut'u ve Sibel Bulut'un ölümsüzleşmesi sonrası yaşadıklarını ETHA'ya anlattı.

"Sarya hakkında ne kadar konuşursak konuşalım, onun hakkını asla ödeyemeyiz" diyen Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, "Kobanê direnişinde Şehit Sarya'yı tanıma fırsatım oldu. Şehit Sarya mücadelesinde ve yaşamında kendini hiç farklı görmüyordu. Kobanê halkının ve burada yaşanan zulmün önüne geçmek için bu topraklara geldi. Şehit Sarya burada rolünü en iyi oynayan savaşçılardandı. Şehit düşene kadar hiç geri adım atmadı. Yanında olan bütün savaşçılara moral veriyordu. Onun burada ortaya koyduğu direniş bütün halklara örnek oldu. O direnişte savaşçıların moral kaynağıydı. Biz her zaman Şehit Sarya'yı cephelerin en önünde görüyorduk. Sürekli diyordu ki, öne gidilecekse ben giderim yoldaşlarıma bir şey olmasın." 

'HEP EN ÖNDE OLMAK İSTİYORDU'
Sibel Bulut'un ölümsüzleştiği gün o bölgeye yakın bir yerde olduğunu ifade eden Hesen, "Başka arkadaşlar operasyona çıkacaklardı, Şehit Sarya kendini de önerdi. Neval arkadaş kabul etmedi önce. Sonra o çok ısrar edince sadece mayını kaldırıp geri dönmesine karar verdiler. 48. Cadde üzerinde şehit düştü. Artık o caddeye Şehit Sarya'nın ismini verdik" diye belirtti.

Sibel Bulut'un şehadetinden sonra Bulut ailesinin sanatçı Ferhat Tunç ile birlikte Kobanê'ye yaptıkları ziyaretin oldukça anlamlı ve Kobanê halkı tarafından sempati ile karşılandığını dile getiren İsmet Şex Hesen, "Ailenin buraya gelmesi Kobanê'nin çığlığına da bir yanıttı aslında. Kobanê halkının acısını, mutluluğunu bu topraklarda birlikte paylaştılar. O gün Şehit Sarya'nın ailesinin bu toprakları ziyaret etmesi, Kürt halkının birliği için verilen bir mesajdı. Şehit Sarya ile gurur duydular" dedi.

İKİ AİLENİN BİRBİRİNE BENZEYEN HİKAYESİ
Şehit Sarya'nın ailesi ile kendi hikayelerinin birbirlerine çok benzediğini aktaran Hesen, "Şehit Sarya burada, bu topraklarda şehit düştü. Benim kardeşim 1991 yılında Dersim Ovacık'ta şehit düştü. Aile buraya geldiğinde biz birbirimize vasiyet verdik. Benim kardeşimin halen bir mezarı yok. Sadece Dersim'de Ovacık'ta şehit düştüğünü biliyoruz. Şehit Sarya'nın ailesine kardeşimin mezarının bulunması için vasiyet verdik. Ben de her sene Şehit Sarya'nın şehit düştüğü anmalara katılacağımı ve onu ailesi yerine anacağımın sözünü verdim. Gerçekten düşünüyorsun, iki aile birbirinden kilometrelerce uzaklıkta. Biri Dersim'de biri Kobanê'de yan yana geldiklerinde birbirlerine vasiyetlerini iletiyorlar" diye vurguladı.

Rojava devrimi öncesi başlarından geçen bu hikâyenin gerçekleşmesi olasılığını hiç düşünmediğini dile getiren Hesen, "Biz hiç Dersimli bir aile ile acılarımızı paylaşacağımızı düşünmüyorduk. Bu durum Kobanê ve Kürt halkı açısından oldukça önem taşıyor. Bunun için de Kuzey Kürdistan'da yaşayan Kürt halkına sesleniyorum. Şehit Sarya'nın verdiği mücadeleyi sahiplenin. Şehitlerin mücadelesini sahiplenin. Şehit Sarya sınırları ortadan kaldırarak buraya geldi ve şehit düştü. Şehit Sarya'dan önce de Kürt halkının evlatları Rojava'dan Kuzey Kürdistan'a gittiler. Sınırları ortadan kaldırdılar ve şehit düştüler. Şehitlere bağlı olduğumuzu göstermek için zulmün sürdüğü her yerde ayağa kalkmalıyız. Kuzey Kürdistan halkı Şehit Sarya, Şehit Gelhat, Şehit Paramaz, Şehit Arin, Şehit Revan gibi savaşçıları asla unutmamalı. Birlikte direnirsek ancak bu zulmü ortadan kaldırabiliriz" dedi.