26 Eylül 2024 Perşembe

HDP: Êzidîlerin Êzî Bayramı kutlu olsun

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş, Êzidîlerin Êzî Bayramı'nı kutladı ve Türkiye'nin de, tüm dünya ülkelerinin yaptığı gibi  Êzidîlere yönelik soykırımı tanımasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş,  Êzidîlerin Êzî Bayramı'nı kutladı. 

Yazılı açıklama yapan Erdoğmuş, "Êzî Bayramı bütün Êzidî ve Ortadoğu halklarına kutlu olsun" dedi. 

Êzî Bayramı'nın (Cejna Êzî), Êzidî halkının temel dini ve toplumsal değerlerinden biri olduğunu belirten Erdoğmuş, tüm inançlarda bayramların özel bir yere sahip olduğunu kaydetti. "Mezopotamya'nın dağılan tespih taneleri" Êzidîlerin, tarih boyunca onlarca defa katliama ve fermanlara maruz kaldığını ve farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. 

IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'e gerçekleştirdiği saldırıda Rojava'ya, Türkiye'ye ve Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin, bu yıl da Êzî Bayramı'nı kendi topraklarında kutlayamadığına dikkat çekilen açıklamada, Êzidîlerin topraklarına dönmesi ve çok-kültürlü, demokratik sistemin kurulmasına katkı sunmasını temenni edildi. 

'TÜRKİYE DÜŞMANCA POLİTİKALARA SON VERİP, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİDİR'
Tüm dünyada Şengal'de Êzidîlere uygulanan katliamın soykırım olarak kabul ediliğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin ise hala bu katliamı soykırım olarak kabul etmediği anımsatıldı. Açıklamada, "Türkiye, bir an önce Kürtlere karşı beslediği düşmanca politikalara son verip, hem iç barışı hem de bölgesel barış için gerekli sorumluluklarını yerine getirmelidir" denildi.

Katledilen Êzidîleri anan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş, hala IŞİD çetelerinin elinde bulunan kadınların bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını temenni etti. Erdoğmuş, "Êzidî halkının kendi topraklarında özgür ve demokratik bir gelecek kuracağına olan inancımızla, başta Şengal'de mücadele eden Êzidî halkı olmak üzere, bütün Êzidî toplumunun bayramını kutluyoruz" dedi.