26 Eylül 2024 Perşembe

HDP: Siyasi soykırım operasyonlarına son

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, siyasi soykırım operasyonlarını kınadı, gözaltına alınanların serbest bırakılmasının istedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Mardin'de yaşanan gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. 

Sabah saatlerinde yapılan operasyonda HDP İl Eşbaşkanı, Tabip Odası Başkanı, SES eski şube yöneticisi ve DTK'lı siyasetçilerin de aralarında olduğu 12 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Başaran, bunun siyasi soykırım operasyonu olduğunu belirtti.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Valilik, anayasal ve yasal olan bu kurumları hedef gösteren çeşitli açıklamalarla bugünü hazırlamıştır. Bu kurumlardan DTK, hukuka uygun usul ve esaslara göre kurulmuş, çalışmalarına halen devam eden bir tüzel kişiliktir. DTK'ye TBMM tarafından, yeni Anayasa görüşmeleri sürecinde, bu sürece katkıda bulunmaları için davetiye gönderilmiştir. DTK temsilcileri çalışmalara katılarak katkı sunmuşlardır." 

"2015 yılında başlayan ve bugüne kadar şiddetlenerek kalıcı hale getirilmek istenen AKP/MHP baskıcı rejiminde, binlerce HDP ve DTK çalışanı, üye ve yöneticisi gözaltına alınmış, tutuklanmış, AKP medyası tarafından uydurma haberlerle hedef gösterilmişlerdir" diyen Başaran, partilerine ve demokratik kurumlara yönelik bu gözaltı-tutuklama furyasının, hukukla açıklanabilir hiçbir yanının olmadığını belirtti. Başaran, "Yaşanan bu gözaltılar, AKP/MHP iktidarının faşizan yöntemlerle HDP'ye, demokratik siyasetin temsilcisi olan kurum ve kişilere yönelik uyguladığı sindirme politikasının bir ürünüdür" dedi.

Başaran, hukuksuzca gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.