26 Eylül 2024 Perşembe

HDP Bursa İl Eşbaşkanı Erdoğan'a ceza

HDP PM üyeleri ile il ve ilçe örgütü yöneticilerinin yargılandığı ve kamuoyunda "üfleme" dosyası olarak bilenen dosyada yargılananlardan HDP Bursa İl Örgütü Yöneticisi Ceylan Erol Erdoğan'a ceza verilirken diğerlerine ikinci kez beraat kararı verildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 7 Kasım 2016 ile 14 Kasım 2016'da yapılan polis baskınlarında o dönemde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyeleri ile il ve ilçe örgütü yöneticilerinin aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı ve 5 kişi tutuklandı. Ardından hazırlanan iddianamede, "Örgüte üye olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açıldı. Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesi dosyayı inceleyen avukatlar, polisin fezleke hazırladığı sırada düşündükleri kurguyu savcının hazırladığı iddianamenin içinde buldu.

POLİS DOSYAYA 'ÜFLEDİ'
İddianamenin 317/ 421 sayfasında unutulan ilgili bölümde, HDP Yıldırım İlçe Örgütü'nde düzenlenen kahvaltı etkinliği için polisin, "Bununla ilgili davetiye sattılar. Ceylan ile birlikte organize ettiler. Kja bursa sayfasında kahvaltıdan foto paylaşımı var, davetiye paylaşımı var. 10 tl ye sattılar. Örgüte yardım dicez Ceylan ve Mediha kendi facesinde de paylaştı ortak bir tespit yapacağız ikisinede ekleyecez. İkisinin de davetiye satış ile ilgili görüşmeleri var öneeeemliiii. Terör finansmanı filan üfleriz gazi abi tabiri ile..." dediği ortaya çıktı.

ÜFÜRÜK DOSYASI ÇÖKTÜ
Mahkeme tarafından kabul edilen ve yapılan yargılama sonucunda mahkeme, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve yüklenen ve suçlama konusu haline getirilen eylemlerin kanunda suç olarak tanımlamadığı yönünde kanaat bildirerek, yargılanan 12 kişi hakkında her iki suç maddesinden 18 Kasım 2020'de beraat kararı verdi.

İSTİNAF BERAATLERİ BOZDU
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine dosya Bursa Bölge Adliye Mahkemesi'ne gitti. Dosyayı inceleyen 2'nci Daire, derece mahkemesinin verdiği kararın gerekçesinde "örgüte üye olma" ve "örgüt propagandası yapma" suçuna ilişkin tanım yapılması ile yetinildiği, iddia, savunma ve tanık anlatımları ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmeler ile yargılananlara yönelik suçun unsurlarının nelerden ibaret olduğunun, hangi gerekçeyle delillere üstünlük tanıdığının açık bir şekilde yazılmadığını ileri sürüldü. Suçun şahsileştirilmediğini de iddia eden daire, partililerin katıldığı gösterilere dair polisin oluşturduğu rapor ile yetinilmesini de aykırı buldu. Daire, bilirkişi tarafından rapor hazırlanmadığını ve dosyada yer alan isimlere dair başkaca dosyaların olduğunu ancak mahkemenin birleşmeye dair bir karar vermediğini belirterek, verilen beraat kararlarını 1 Temmuz 2022'de bozarak, dosyayı derece mahkemesine geri gönderdi.

İKİNCİ KEZ BERAAT
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden yapılan yargılamanın karar duruşması bugün görüldü. Duruşmada, daha önce her iki suçtan beraat verilen 11 isme yine aynı şekilde beraat kararı verilirken, gözaltına alınan ve tutuklanan HDP Bursa İl Eşbaşkanı Ceylan Erol Erdoğan'a "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla bu sefer 1,5 yıl hapis cezası verildi.