26 Eylül 2024 Perşembe

Hasta tutsak Ekim Polat'ın tedavisi yapılmıyor

Denizli T Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Ekim Polat'ın tedavisinin yapılmadığının altını çizen annesi Songül İlker, Polat'ın kendine bakamayacak durumda olduğunu kaydetti ve derhal tedavisinin yapılmasını istedi.

Denizli T Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Ekim Polat'ın annesi Songül İlker, oğlunun durumuna ilişkin Beyoğlu'nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde basın toplantısı düzenledi.

İlk sözü alan İHD Hapishaneler Komisyonu'ndan Mehmet Acettin, Ekim Polat'ın 27 Şubat'ta derneğe başvuru yaptığını belirtti. Acettin, Polat'ın şikayetçi olduğu hak ihlallerini şöyle sıraladı: "Adil-etkin soruşturma yürütülmemesi, tehdit, iftira, sözlü saldırı, hedef gösterme, yapılan şikayetlerin kabul edilmemesi, düzenli tedavi hakkı ihlali."

Sonrasında söz alan Songül İlker, Ekim Polat'ın tedaviye ulaşması için 193 gündür oturma eylemi yaptığını dile getirdi. Ekim Polat'ın düzmece bir dosyayla 2016'da tutuklandığını ve sonrasında 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığını dile getiren İlker, Polat'a 2017'de akromegali teşhisi konulduğunu kaydetti.

Akromegalinin milyonda 4 görülen bir hastalık olduğunu ve Polat'ın içeride kalmasına engel olduğunu ifade eden İlker, bir süre Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) bu teşhisi kendilerinden gizlediğini aktardı.

Uzun mücadeleler sonucu Ekim Polat için NRG çekimi yapıldığını ve bir kitle tespit edildiğini söyleyen İlker, bu kitlenin alınması gerektiğini, Polat'ın iç organlarının büyük hasar gördüğünü vurguladı. Polat'ın Denizli T Tipi 1'inci müdürü Ali Rıza Yıldırım'ın "Buradan ölün çıkacak" şeklinde tehditlerine uğradığını kaydeden İlker, Polat'ın revire ve hastaneye götürüldüğünün ancak hiçbir işlem yapılmadan geri getirildiğinin altını çizdi. İlker, "Ekim şu an içeride kendine bakamayacak durumda. Ekim'in bir an önce tedaviye ulaşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.