26 Eylül 2024 Perşembe

'Güvenlik soruşturması ülkeye yaptığınız en büyük kötülük'

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, güvenlik soruşturması hükümlerinin yeniden düzenlenmesinin gündeme gelmesi nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, "AYM kararıyla hukuksuzluğunun ilanı da AKP iktidarını ikna etmeye ve durdurmaya yetmedi" dedi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması hükümlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin TTB'nin Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, TMMOB İkinci Başkanı Selçuk Uluata ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, güvenlik soruşturması nedeniyle iktidar yandaşları dışında hiç kimsenin kamuda işe giremediğine ve vatandaşlık haklarının yok edildiğine dikkat çekti.

2016'da yaşanan darbe girişimden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda işe alınacak insanlara güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yöneltildiğini hatırlatan Adıyaman, uygulamanın etkin bir eleme yöntemi olduğunu ve soruşturmanın valilikler tarafından çıkar amaçlı kullanıldığını ifade etti.

OHAL öncesinde kolluk kuvvetlerine yapılan uygulamanın bugün kamu hizmeti verecek herkese yapılmasının başka bir niyet göstergesi olduğunu dile getiren Adıyaman, "Demokratik kurumların fiili ve hukuki çabaları sonucunda Anayasa Mahkemesi (AYM), 4045 Sayılı Güvenlik Soruşturması Kanunu Anayasaya ve İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı buldu. Kamuda işe alımda 'Güvenlik soruşturmaları' adı altında yaşanan keyfilik, ayrımcılık ve haksızlığın AYM kararıyla hukuksuzluğunun ilanı da AKP iktidarını ikna etmeye ve durdurmaya yetmedi" diye konuştu.

'MİLLETVEKİLLERİNİ UYARIYORUZ'
İktidarın hukuk ilkelerini esas almak yerine "ikinci sınıf vatandaş" yaratma, ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden vazgeçmediğini belirten Adıyaman, konuşmasına şöyle devam etti: "DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AKP iktidarınca yasalaştırılmaya çalışılan telafisi zor, mağduriyetlere yol açacak bu ayrımcı yasa tasarısına TBMM'de olumlu oy vermeyi düşünen milletvekillerini bir kez daha uyarıyoruz. Güvenlik soruşturması adı altında yasal kılıfa büründürmeye çalıştığınız insanları vatandaşlık haklarından mahrum bırakma girişimi, bu ülkeye yaptığınız kötülükler arasında ilk sıralarda yer alacak."

Adıyaman, kamuda işe girme sürecinde mağduriyet yaşanmaması için mücadeleyi her türlü araçla büyüteceklerini ilan etti.