26 Eylül 2024 Perşembe

Gazeteci Sezgin Kartal: Suçlamalar gazetecilik faaliyetinin parçası

İlk kez hakim karşısına çıkan gazeteci Sezgin Kartal, tutuklanmasına gerekçe iddiaların hepsinin asılsız olduğunun altını çizdi. Basın özgürlüğünün Türkiye'de çok kötü bir durumda olduğunu kaydeden Kartal'ın tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.

İstanbul'da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde ev baskınıyla gözaltına alınan ve 13 Ocak'ta "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanan Gazeteci Sezgin Kartal ilk kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada söz alan Kartal, "Cezaevinde kaldığım süreç hayatım boyunca yaşadığım en kötü süreçti. Deprem sürecinde yaşananları unutmak çok zor. 13 yıldır gazeteciyim. Farklı mecralara haberler yaptım. Hak odaklı habercilik yaptım. Doğum günüm ve çalışan gazeteciler gününde gözaltına alındım. Basın özgürlüğü konusunda ülkemiz ne yazık ki çok kötü bir durumda" dedi.

Alevi Bektaşi toplumumun bir ferdi olduğunu belirten Kartal, "Alevilik bugüne kadar şiddetle arasına mesafe koymuştur. Her bir insanın eşit yurttaşlık hakkına sahip olması gerektiğini belirttik ve bunun mücadelesini verdik. 2007 yılından beri PSAKD'nin bir üyesiyim. İddianamede yer alan ithamlar gazetecilik faaliyetlerinin bir parçasıdır. Basın meslek ilkelerine göre gazetecilik yapıyoruz. Şiddeti öven içeriklerden uzak dururuz. İstanbul'da yaşıyorum. Gazeteci olarak 2014 yılında Urfa'ya gidip, döndüm. İddia edildiği gibi sınırı geçmedim. Madem silahlı bir örgütün üyesiydim neden üç senedir bu konuda bir ifadem alınmadı" dedi.

Mahkeme, Sezgin Kartal'ın tutukluluğuna karar vererek duruşmayı 22 Haziran'a erteledi.