26 Eylül 2024 Perşembe

Gazeteci Evin Buldan mezarı başında anıldı

Gazeteci Evin Buldan ölümsüzlüğünün 6. yılında Hakkari'deki mezarı başında anıldı. Buldan'ın huzurunda özgür basın emekçilerinin mücadelesinin süreceği kaydedildi.

Diyarbakır'da 2017 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Rojeva Medya Gazetesi editörü Evin Buldan, ölümünün 6. yılında mezarı başında anıldı. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından organize edilen anma Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Bajêrge Mezarlığı'nda yapıldı.

Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksekova ilçe yönetimi, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi üyeleri, meslektaşları ve ailesinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Buldan'ın ailesi ise Maxmûr Kampı'nda olduklarından anmaya katılamadı.

Gazeteci Evin Buldan'ın fotoğrafının üzerine Kürtçe "Seni unutmayacağız" pankartının açıldığı anma saygı duruşuyla başladı.

Söz alan Evin'in amcası Lütfü Buldan, "Evin ve arkadaşlarının mücadelesi halen yolumuza ışık tutuyor" dedi.

HDP Yüksekova ilçe Eşbaşkanı Şoreş Diri, özgür basın çalışanlarının mücadeleleri önünde saygıyla eğildiklerini belirtti. Şoreş, "Evin Buldan şahsında Ape Musa ve Halil Dağ başta olmak üzere tüm basın şehitlerini saygıyla anıyoruz. Bizler özgür basın geleneğinin izinde yürümeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

MKPG üyesi ve Jinnews muhabiri Zelal Tunç da kısa bir konuşma yaptı. Evin Buldan'ın Kürtçe yayın yapan Azadiye Welat gazetesinin KHK'lerle kapatılmasına rağmen Kürt dili mücadelesini Rojeva Medya gazetesinde de sürdürdüğünü belirtti. Tunç, "Buldan özgür basın alanlarında çalıştığı süre boyunca tüm Kürt kadın gazetecilerin yolunda bir ışık olmuştur. Mücadele eden özgür basın çalışanları olarak, Evin arkadaşa ve onun yoldaşlarına laik olmak için çaba sarf edeceğiz. Evin şahsında tüm basın şehitleri arkadaşlarımızın mücadeleleri önünde saygıyla anıyoruz. Onlarca arkadaşımız hakikati yazdıkları ve hakikatte ısrar ettikleri için şu an cezaevlerinde. Belki bizler de tutuklanacağız ama ne yaparlarsa yapsınlar, ne olursa olsun hakikatler gün yüzüne çıkmaya devam edecektir" vurgusunda bulundu.

Konuşmaların ardından Evin'in mezarı güllerle donatıldı.