26 Eylül 2024 Perşembe

Filiz'i katlettiler, sonra kutlama yaptılar

Mersin'de, temizlik görevlisi Filiz Kaplan'ı işe giderken silahla vurarak öldüren eski kocası ve ona yardım ettikleri iddia edilen 3 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mahkemede sanıkların Filiz Kaplan öldürüldükten sonra kutlama yaptığı ortaya çıktı.

Mersin'de temizlik işçisi Filiz Kaplan'ı katleden Murat Ceritoğlu ile kendisine yardımcı olan 3 kişinin yargılandığı dava 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 

Bir hastanede temizlik işçisi olan Filiz Kaplan, 28 Haziran 2019 tarihinde evden çıktığı sırada boşandığı Murat Ceritoğlu tarafından silahlı saldırıya uğrayarak hayatini kaybetmişti. Ceritoğlu ile birlikte kendisine yardım eden Akın A., Murat D., Hüseyin G. de gözaltına alınmışti. Ceritoğlu tutuklanırken, diğer üç kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede Ceritoğlu hakkında "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer sanıklar hakkında ise suça yardım ettikleri gerekçesiyle 20 yıla kadar hapis cezası isteminde bulundu.

Mersin 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, Murat Ceritoğlu, tutuksuz sanık Akın A., Filiz Kaplan'ın ailesi ve avukatlar katıldı.

Ceritoğlu savunmasında alkol bağımlısı olduğunu ve Filiz'i planlayarak öldürmediğini ileri sürdü. Ceritoğlu, "Evin önünde kızımı bekliyordum. Filiz'i sokakta görünce tekrar barışmak istediğimi söyledim. Bana 'Yeni birini buldum' dedi. Ben de alkolün etkisiyle ateş açtım" dedi. Mahkeme başkanının, "Öldürme amaçlı gitmediysen yanında neden silah ve bıçak vardı?" sorusuna ise daha önce saldırıya uğradığı için silah taşıdığı, bıçağı ise piknikte meyve doğramak için taşıdığı şeklinde yanıt verdi.

Sanığın çelişkili savunmasına mahkeme başkanı "Paran yok, sürekli kızından istediğini söylüyorsun. Olay öncesi araba kiralamışsınız. Sürekli alkol almışsınız. Parayı nereden buluyordunuz?" sorusu yöneltti. 

Cinayete yardım eden Akın A, ise suçlamaları kabul etmedi, Ceritoğlu'nun cinayet işleyeceğini bilmediğini ileri sürdü. Akın A, "Olay yerinde kızını beklerken ben araçta gözlerimi dinlendiriyordum. Murat arabada da alkol alıyordu. Ben silah sesine uyandım. Görünce zaten şok oldum ve arabadan inip kaçmak istedim. Ancak engelli olduğum kaçamadım ve arabaya geri bindim. Murat hızlıca olay yerinden uzaklaştı. Bir arkadaş 'Sen ne yaptın' diye sorduğunda 'İçim ferahladı' diye cevap verdi. Bize de 'Bu arabadan inen olursa vururum' dedi. Benim olayla ilgim yok" şeklinde kendini savundu.

'UZUN YILLARDIR ŞİDDET UYGULUYORDU'
Filiz Kaplan'ın kızı Selcan Kaplan ise babasının, uzun yıllar boyunca annesine şiddet uyguladığını, sürekli alkol ve uyuşturucu kullandığını söyledi.

Ailesinin, zorlu bir boşanma süreci yaşadığını aktaran Kaplan şunları anlattı:

"Annem artık dayanamayıp boşanmak istedi. Bu şahıs ısrarla boşanmaya karşı çıktı. En son da evimizin satılıp parasının yarısının verilmesi karşılığında kabul etti. Annem de bizlerin evsiz kalmasını istemiyordu. El birliğiyle 60 bin lira bularak verdik ve boşanmaya ikna oldu. Tehditleri, küfürleri boşanma sonrasında da devam etti. Annemi, ağabeyimi öldürmekle tehdit ediyordu. Olay günü benden para almaya geldiği iddiası yalandır. Ben o saate işe gitmiyorum, kendisi de biliyor. Olaydan önce yine evimize gelip, ağabeyimi tehdit etmişti. Sonra bir gün ağabeyimin 'kalk, annemiz öldü' sözüyle uyandım. Sanıkların hepsinden şikayetçiyim. Çalıştığım marketten bile hırsızlık yapıp, benim işten atılmama neden olan yine bu sanıklardı. Allah rızası için, yerde kanlar içerisinde yatan bir kadına yardım etmek yerine gidip alkollü kutlama yapıyorlar. Umarım bir aileyi, annesiz bırakmanın cezasını çekerler."

Selcan Kaplan'ın ağabeyi Gökhan Kaplan da babasının sık sık uyuşturucu ve alkol kullanarak, annesine şiddet uyguladığını ileri sürerek, "Ben bu şahsı değil baba olarak, insan olarak bile görmüyorum. Annem hastanede temizlik görevlisiydi, sabah çok erken giderdi işe. Bir sabah çığlığıyla uyandım. Annem, sokakta, avuçlarımın içinde öldü. Allah kimseye yaşatmasın. Bir kadının yarısı, hem çocuk hem annedir. Bir kadın öldürülürse hem anne hem çocuklar ölür. Sanıkların hepsinden şikayetçiyim" dedi.

Kaplan'ın çocuklarının ifadesinin ardından salondaki avukatlar ve bazı izleyicilerin ağladıkları görüldü.

CİNAYET SONRASINDA KUTLAMA YAPMIŞLAR
Müşteki avukatı, sanıkların olay öncesi ve sonrasında birlikte hareket ettiklerini, cinayetin ardından da alkol almayı sürdürdüklerini belirtti. Cinayetin planlı işlendiğini söyleyen avukat, sanıkların olay öncesinde Filiz Kaplan'ın evinin çevresinden defalarca geçtiğini, bunların hem kameralarca hem de kiralık aracın takip sistemince kaydedildiğini anlattı.

Sanık avukatları ise ifadelerdeki aleyhte hususları kabul etmediklerini kaydetti.

Mahkeme heyeti, Murat Ceritoğlu'nun tutukluluk halinin devamına, celseye katılmayan sanıklar Murat D. ve Hüseyin G'nin bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

MERSİN KADIN PLATFORMU'NDAN AÇIKLAMA
Mersin Kadın Platformu üyeleri de duruşma öncesinde adliye önünde düzenledikleri eylemde, kadın cinayetlerine tepki gösterdi.