26 Eylül 2024 Perşembe

Dağ: KYK borçları silinecek mi, yapılandırılacak mı?

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Bakan Berat Albayrak'a, "KYK borçları silinecek mi, yoksa yeniden mi yapılandırılacak" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları ve yaşanan zorlukları Meclis gündemine taşıdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yanıtlaması talebiyle önerge veren Dağ, üniversite mezunu işsiz sayısının bu yıl itibariyle 1 milyon 400 bine ulaştığını belirtti. Üniversite mezunu her 4 kişiden birinin işsiz olduğunu kaydeden Dağ, çalışan çoğu üniversite mezunun ise asgari ücretle çalıştıldığını söyledi. 

KYK borçları nedeniyle gençlerin banka hesabına haciz geldiğine dikkat çeken Dağ, mezun kişilerin hayata borçla başladığını ifade etti. 

Dağ, şunları belirtti: "Yakın tarihte, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın  'KYK borçları ile ilgili çalışma yapıyoruz' demeci basına yansımıştır. Fakat yapılan çalışmanın içeriği ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır. Gençlerin iş bulamadığı ve yoksullukla mücadele ettiği bir dönemde KYK borçları ve hesaplara gelen hacizler gençlerin var olan mağduriyetlerini kat be kat artırmaktadır."

Dağ, Bakanı Albayrak'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Bakanlığınızın KYK borçları ile ilgili yaptığı çalışma ne aşamadadır?

-KYK borçları silinecek midir yoksa tekrardan erteleme mi yapılacaktır?

-Bakanlığınızca tespit edilen, KYK borcunu ödeyemeyen kişi sayısı kaçtır?

-KYK borçlarını ödeyemedikleri için hesaplarına haciz uygulanan kişi sayısı kaçtır?"