26 Eylül 2024 Perşembe

Çepni'den iktidara: Karadeniz'i yok ediyorsunuz

Karadeniz bölgesine AKP'nin saldırısını artırdığına dikkat çeken HDP milletvekili Çepni, Karadeniz'de deprem olmaz algısı yaratılmaya çalışıldığını kaydetti. Karadeniz'de beton rekoru kırıldığını, hem kuzeyden hem de güneyden iki fay hattıyla çevirili olduğunu belirten Çepni; AKP'li şirketlerin, uluslararası şirketlerin, turizm ve inşaat şirketlerinin bölgeyi talan etmesine için karşı mücadele çağrı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulunda iktidarın sermaye odaklı rant politikaları sonucu talan edilen Karadeniz'e dikkat çekti. Karadeniz coğrafyasının AKP'li son yıllarda tümüyle saldırı altında olduğunun altını çizen Çepni, AFAD'ın son deprem haritasında Trabzon'un deprem riskini bir öncekine iki kat Rize'nin ise üç kat daha arttığını ortaya koyduğunu söyledi.

'KARADENİZ İKİ FAY HATTIYLA ÇEVRİLİ'
Çepni, "Karadeniz hem kuzey ve hem de güneyden 2 fay hattıyla çevrilmiş durumda bu 2 fay hattı da aktif durumda. Rize ve Trabzon'da dolgu alanları çok sayıda, fazla. Örneğin Rize'nin üçte 1'i tamamen dolgu alanı üzerine kurulmuş durumda. Yine, Trabzon'da da örneğin Akyazı Stadı dolgu üzerinde yapılmış durumda ve buna benzer çok sayıda yapılaşma var, bunların birçoğu da yine Rize'de resmi binalardan oluşuyor" dedi.

'KARADENİZ'DE DEPREM OLMAZ ALGISI YARATILIYOR'
Trabzon'da 2017-2020 arasında bina rekoru kırıldığını yani Karadeniz'in beton rekoru kırdığını kaydeden Çepni, şöyle devam etti: "Buralarda etütler yapılmış değil. Karadeniz'de deprem olmaz diye bir algı yaratılıyor. Oysa bu, baştan sona yanlış bir algı, yanlış bir bilgi. Türkiye'de atılan her adımın deprem gerçeğine göre atılması gerekir ve Karadeniz'de bunlardan biri ama gelin görün ki Karadeniz HES'lerle işgal edilmiş durumda, su varlıkları hızla yok ediliyor. Yine, dolgu limanlarla işgal edilmiş durumda; yine, dolgu havalimanlarıyla işgal edilmiş durumda; yine, dolgu yollarla; örneğin Karadeniz sahil yolunun durumunu tüm halkımız çok iyi biliyor ve her yıl mütemadiyen sellerle ve deniz hareketliliğiyle bu yollar kırılıyor, yok oluyor.

'KARADENİZ'DE TURİZM VE İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN İŞGALİ DURDURULMALI'
Yine, bizzat şehirlerin kendisi dolgunun üzerine kurulmuş durumda. İmar affı ve turizm rantıyla birlikte Karadeniz turizm şirketlerine, inşaat şirketlerine peşkeş çekilmiş durumda. Karadeniz'deki durum son derece hassas ve kritiktir. Karadeniz'in tarımı, çayı, fındığı uluslararası şirketlere peşkeş çekiliyor; örneğin Ayder Yaylası'na yapılan 2 bin araçlık otopark bir iktidar marifeti olarak sunuluyor. Karadeniz, böylesine acımasızca yok ediliyor. Karadeniz'in yapı stoku hızlıca gözden geçirilmelidir, yer etütleri acilen yapılmalıdır ve Karadeniz'in doğasını yok eden projeler derhal durdurulmalıdır ve burada, Karadeniz Bölgesi'nin, AKP'li şirketlerin, uluslararası şirketlerin, turizm ve inşaat şirketlerinin işgaline karşı durulmalı ve bu projeler derhal durdurulmalıdır."