26 Eylül 2024 Perşembe

Çepni: İşçilerden e-devlet şifresi istenmesi suçtur

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Batman'daki tekstil işçilerinin işe alımlarında e-devlet şifresinin istenmesini Meclis gündemine taşıdı. "E-devlet şifreleri kişisel veri içeren ortamdır. 3. kişilerle paylaşılamaz" diyen Çepni, "İş başvurusu yapan işçilerden işveren yönetimi tarafından şifrenin alınması da suç teşkil etmektedir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Batman'da H&M, C&A Zara ve NEWLOG adlı uluslararası tekstil firmalarının işlerini yapan Taşkın Tekstin, Gameteks, Algoda Tekstil, Zen Tekstil'de çalışan işçilerin ücret talebi ve kötü çalışma koşullarının düzeltilmesini istediklerini kaydetti. Talepleri için, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası'na (DEV TEKSTİL) üye olmaları üzerine işten atılmalarını ve mobbinge maruz kalmalarını meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'E-DEVLET ŞİFRESİNİ ZORUNLU TUTAN İŞYERLERİ HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK MI?
HDP Milletvekili Çepni, firmalara iş başvurusunda bulunan kişilerden zorla e-devlet şifrelerinin alındığına dikkat çekti. E-devlet şifreleri üzerinden işçilerin geçmişinin incelendiğini söyleyen Çepni, "Daha önce sendikaya üye olup ayrılmış olsalar bile işe alımları yapılmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Sendika ile ilişkisi tespit edilen emekçilerin Batman Organize Sanayi olmak üzere diğer tekstil fabrikalarında çalışmalarının engellendiğini söyleyen Çepni, Anayasa'nın 51. maddesinin sendikal hakları güvence altına aldığını, bunu engellemenin suç olduğunu hatırlattı.

Tekstil firmalarının sendikalı işçilere karşı birlikte hareket ettiğinin altını çizen Çepni, işçilerin büyük mağduriyetler yaşadığına işaret etti ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'a yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

- Batman'da tekstil işkolunda çalışan işçilerin Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış örgütlenme hakkını engelleyen, sendikalı işçilere işten çıkartan, mobbing ve ayrımcılık yapan adı geçen firmalar başta olmak üzere bu uygulamaları yapan firmalar hakkında bakanlığınız gerekli incelemeleri yapıp cezai işlem başlatacak mıdır?

-E-devlet, kişisel verileri içeren bir ortamdır. 3. kişiler ile paylaşılamaz. İş başvurusu yapan işçilerden işveren yönetimi tarafından şifrenin alınması da suç teşkil etmektedir. Bakanlığınıza tekstil fabrikalarında çalışan işçilerden e-devlet şifrelerinin istenmesi ile ilgili kaç şikayet gelmiştir? Bu şikayetlerle ilgili Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur?

-Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan işçilerin yaşadıkları ekonomik mağduriyetler için bakanlığınız tarafından herhangi bir sosyo-ekonomik destek sağlanmakta mıdır? Bu destekler nelerdir?

-Sendika hakkının korunması devletin yükümlülükleri arasındadır. Türkiye genelinde değişik iş kollarında sendikal haklarından yararlandıkları için işten çıkartmaları, mobbingi, baskıyı önlemeye yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?"