26 Eylül 2024 Perşembe

Boğaziçi öğrencileri davası ertelendi

Boğaziçi Üniversitesi'nde çadır açarak eylem yapan 71 öğrenciye açılan davanın duruşmasında mahkeme polis saldırısını görüntüleyen kişinin tanık olarak dinlenmesini reddederek duruşmayı erteledi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde çadır açarak eylem yapan 71 öğrenci hakkında açılan davanın duruşmasında öğrencilere yönelik polis saldırısı ile ilgili çekilen görüntüleri kaydeden kişinin tespit edilmesi ve tanık olarak dinlenilmesi talebini reddeden mahkeme, davayı erteledi.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolarda 22 Ekim 2021 tarihinde okulda açılan çadıra polisin saldırısı sonucu gözaltına alınan 45 öğrenciye açılan Çadır Davası, daha sonra kamera görüntülerinden tespit edilen 26 öğrenciye açılan dava ile birleştirilmişti.

MLSA'dan Eylem Sonbahar'ın haberine göre, 71 öğrencinin öğrencinin "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlamasıyla İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandıkları davanın bugün görülen duruşmasında savunması alınmayan öğrenciler ile avukatları hazır bulundu.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği (CSSA) ve akademisyenlerin de takip ettiği duruşmada emniyette verdiği ifadenin geçerli olduğunu belirten öğrenciler beraatlerini talep etti.

'ÖĞRENCİLERE DAĞILIN UYARISI YAPILMADIĞI BİLİRKİŞİ RAPORUNDA AÇIKTIR'
Bilirkişi raporuna ilişkin konuşan avukat Türkan Özdemir, "Gerek ana dosyaya ilişkin sunulan 6 Temmuz 2022 tarihli, gerek birleştirilen dosyaya ilişkin sunulan 9 Ocak 2023 tarihli bilirkişi raporları aynı olduğu belirtilen kamera görüntüleri incelenerek hazırlanmıştır. Kamera kayıtlarının yasal delil olmadığına dair kararlar sunmuştuk, yazılı beyanda da bulunmuştuk. Buna rağmen ana dosya için hazırlanan bilirkişi raporunun 38. sayfasında polisin öğrencilere  yönelik ‘Her türlü gözaltına alınacaksınız, zorla alırım veya isteyerek gelirsiniz' diye konuştuğu ve daha sonra öğrencilerin arasına girdiği, gözaltına almaya başladığı andan sonra ise kameranın kapatıldığı raporda belirtilmiştir. Öğrencilere dağılma uyarısı yapılmadığı açıktır. Suç oluşmamıştır. Bu nedenle beraatlerini talep ediyoruz" diye konuştu.

Kamera kayıtlarının yasal delil olmadığını daha önce de söylediklerini belirten avukat Baver Kaya, kayıtların nasıl elde edildiğinin öğrenilmesini ve kaydı alan kişinin tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Savcı, bu talebin reddini istedi.

Beş dakikalık aranın ardından mahkeme, avukat Bayer Kaya'nın kamera görüntülerini kaydeden görevlinin tespit edilmesi ve tanık olarak dinlenilmesi talebini reddetti.

Savunması alınan öğrencilerin duruşmalardan vareste tutulmasına ve tutanak tanıklarının zorla getirilmesi için tekrar müzekkere yazılmasına karar veren hakim, davayı 3 Kasım'a erteledi.