26 Eylül 2024 Perşembe

Batman'da Mahmut Demirel'in akıbeti soruldu

Batman'da kaybedilen Mahmut Demirel'in akıbetini soran İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, kayıplar bulunup failler yargılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman şubesi ve kayıp yakınları 2 Nisan 1995 yılında Batman'da kimliği belirsiz kişilerin kaçırmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamayan Mahmut Demirel'in akıbetini sordu. Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen eylemde "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Demirel'in kardeşinin, "Abim Mahmut Demirel 1965 doğumlu idi. Şoförlük yapıyordu. Batman merkezinde ‘Çarşı-İpragaz şehir içi hattında çalışıyordu. 02 Nisan 1994 tarihinde, kimlikleri belli olmayan şahıslar tarafından kaçırıldı Aradan 24 yıl geçmesine rağmen kendisinden, ölü ya da sağ olduğuna dair hiçbir bilgi alamadık. Abim, evli ve çocuk sahibiydi. Evine ve çocuklarına çok bağlıydı. Evinden işine, işinden evine gider gelirdi. Abim Mahmut kaybolduktan sonra, ailece, akıbeti ile ilgili araştırma yaptık. Topladığımız bilgileri bir dilekçe ile Batman Cumhuriyet Savcılığı'na ve Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduk. İfadelerimiz alındı. Ne var ki bugüne kadar tarafımıza hiçbir bilgi verilmedi. O gün bu gündür, ailenin bütün fertlerinin gözleri yollarda kaldı. 24 yıldır, acılarımız dinmedi, yüreğimizdeki ateş sönmedi. ‘Ateş düştüğü yeri yakar.' Bizim yüreğimiz yandı. Başkalarının yüreği yanmasın. 24 yıldır evimizde bayram yapmadık; yüzümüz gülmedi. Abimin hasretiyle yattık; O'nun hasretiyle kalktık… Hala da umutlarımızı yitirmedik; yitirmek de istemiyoruz. Belki de kapımızı çalan biri o olabilir, diye bekliyoruz"sözlerinin aktarıldığı eylemde, tüm vicdan sahibi kişilere ise şu çağrı yapıldı: "Kimin elinde bilgi veya belge varsa, bize veya İHD'ye ya da sorumluluk sahibi bir kuruma iletsin. Abim sağ ise, nerede olduğunu; ölmüş ise nereye gömüldüğünü söylesinler."

Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapan İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, kaybedilenler bulunup failler yargılanana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.