26 Eylül 2024 Perşembe

Başaran: Ne gazetecilik ne de siyaset suçtur!

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Başaran, gazeteci Oruç ve siyasetçi Ekelek ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına tepki gösterdi, "Ne gazetecilik ne de siyaset suçtur" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, gazeteci Aziz Oruç ile HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek'in gözaltına alındıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından "terörist" olarak lanse edilmesine tepki gösterdi.
Yazılı bir açıklama yapan Başaran, "Medya eliyle yaratılan bu algı, gözaltı operasyonunu İçişleri ve Emniyet açıklamalarına uygun hale getirmeyi ve yargıdan çıkacak kararın yönünü belirlemeyi amaçlamaktadır" dedi.
Yandaş medyanın haberlerine tepki gösteren Başaran, şunları kaydetti: "Hükümeti rahatsız edecek tek satır yazan basın emekçileri 'terörist' olarak nitelendirilmekte, hedef gösterilmekte, yargılanmaktadır. Bununla da yetinilmemekte gazetecilerin soruşturmalarında gizlilik kararı verilmekte, savunma hakları gasp edilmektedir. Özellikle Kürt gazeteciler söz konusu olduğunda, haber takibi, röportaj dahil tüm haber toplama faaliyetleri suç delili olarak sunulmaktadır."
"Hükümet güdümündeki medyanın gerçekleri çarpıtmaya dayalı bu tarzına bir an önce engel olunmalıdır" diyen Başaran, "Bu ülkenin gerçekleri devlet diliyle değil, olduğu gibi anlatan Aziz Oruç gibi gazetecilere,  ihale peşinde koşmayan basın kurumlarına ihtiyaç vardır. Gözaltı ve tutuklama operasyonları gerçeklerin peşinde koşan gazetecileri de, demokrasi mücadelesi yürüten siyasetçileri de susturamaz. Aziz Oruç gazetecidir, Abdullah Ekelek siyasetçidir. İki isim de derhal serbest bırakılmalıdır. Ne gazetecilik ne de siyaset suçtur" diye belirtti.