26 Eylül 2024 Perşembe

AYM'nin iptal ettiği güvenlik soruşturmasını AKP geri getiriyor

AYM'nin "kişisel verilerin korunması noktasında mekanizma eksikliği" nedeniyle iptal ettiği güvenlik soruşturmaları, AKP'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu yeni torba yasayla birlikte dönüyor. Düzenlemeye göre soruşturmaları MİT yapacak, veriler 2 yıl sonra silinecek.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı" gerekçesiyle iptal ettiği güvenlik soruşturmasının yeniden düzenlenmesini içeren 18 maddelik yeni torba yasa AKP'li milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre yeni torba yasada yer alan güvenlik soruşturması düzenlemesine göre, 'güvenlik soruşturmasını kimin yapacağı; hangi tür soruların sorulacağı; bilgilerin nasıl saklanacağı' gibi başlıklar yasayla belirlenmiş olacak.

Torba yasaya göre, güvenlik soruşturmalarını Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), emniyet ve mahalli mülki idari amirlikler yapacak. Soruşturmayı yönetecek olan birimler veri güvenliğine ilişkin mevzuata göre önlemleri alacak. Elde edilen veriler, yalnızca "amacına yönelik" olarak işlenebilecek, aktarılabilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlem tamamlandıktan iki yıl sonra silinecek.

AKP'nin sunduğu bu torba yasa Meclis'ten geçtiği takdirde, AYM'nin "kişisel verilerin korunması noktasında mekanizma eksikliği" nedeniyle iptal ettiği güvenlik soruşturmaları "kişisel veri gizliliği" kılıfına uydurulmuş olacak.