26 Eylül 2024 Perşembe

Avusturya da gazeteci Zirngast'a soruşturma açmış

Gazeteci Zirngast'ın Türkiye'de yargılandığı dönemde Avusturya'da da hakkında soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Gazeteci ve araştırmacı Max Zirngast, 11 Eylül 2018 tarihinde bir arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. 10 günlük gözaltının ardından "silahlı örgüt üyesi olduğu"
iddiasıyla tutuklandı. Yaklaşık 3 ay hapsedildi.

2018 yılının Aralık ayında tahliye edildi. Bu yılın Aralık ayında arkadaşı ile birlikte beraat etti.

Tutuklu bulunduğu süre ve yargılama boyunca başta Avusturya ve Almanya olmak üzere birçok ülkede geniş çaplı bir dayanışma kampanyası yürütüldü.

Avusturya hükümeti de, vatandaşı Zirngast için girişimlerde bulunduğunu açıklamıştı. Ancak Avusturya'nın girişimlerden öte Zirngast hakkında "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla soruşturma başlattığı ortaya çıktı.

Bu bilgiyi Max Zirngast twitter adresinden duyurdu. Zirngast'ın kamuoyuna yaptığı açıklama şöyle:

"Ve öğrendik ki, Avusturya 'Anayasa Koruma ve Terörizmle Mücadele Dairesi', yani istihbarat, Türkiye’deki gözaltı süreci nedeniyle hakkımda bir rapor yazıp, bu raporu savcılığa iletti. Türkiye’den anladıkları, TKP/K üyeliğiyle yargılandığım. TKP/K hakkında bir şey bilmiyorlar, öğrenemediler de. Sürpriz değil ki, Türkiye’de de pek kimse bilmiyor sonuçta ve davamızda iddia makamı örgütün süren varlığına dair herhangi bir kanıtı sunamadı. Fakat, Avusturya istihbaratı orada durmak istemedi. TKP/K hakkında bir şey bulamayınca bu örgütün TKP-ML’nin bölünmesi sonucu meydana geldiğini düşündüler. Neden? Bilmiyoruz. TKP-ML de zaten Avusturya’da ya da Türkiye dışında herhangi bir ülkede terör örgütü olarak görülmüyor. Türkiye’de 'güçlü şüphe' ile tutuklandığımızdan dolayı, sorumlu olan Graz savcılığı soruşturma açmak için yeterli sebep olduğuna hükmetti ve soruşturmayı açtı."

Graz savcılığı soruşturmayı, Zirngast'ın Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat ettirilmesinin ardından kapatıldı.

Gazeteci ve araştırmacı Max Zirngast soruşturma ile ilgili şu yorumu yaptı:  "Özetle, Türkiye’de davamız sürdüğü müddetçe, Avusturya’da da haberim olmadan bana yönelik bir soruşturma yürütüldü, Türkiye’deki iddia makamın asılsız suçlamalarını kabul ederek ve istinabe talepnameleriyle Türkiye’den bilgi isteyerek. Bana karşı böyle idiyse, başka benzer durumlarda Avusturya ve başka Avrupa devletleri neler yapıyor? Türkiye ile hangi bilgileri paylaşıyorlar? Türkiye’de politik yargılanmalarına maruz kalan ve siyasi yargıdan Avrupa’ya geçenler burada güvende mi?"