26 Eylül 2024 Perşembe

Avukatların davası ertelendi

Cizre bodrumlarında yaşanan katliamlara dikkat çektikleri için 18 avukat hakkında açılan dava görüldü. Duruşma, Mart'a ertelendi.

Cizre'de sokağa çıkma yasakları sırasında bodrumlarda yaşanan katliamlara dikkat çekmek için Taksim'de açıklama ve oturma eylemi yapan avukatlardan 18'i hakkında açılan davaya İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Başka dosyadan tutuklu olan avukatlar Ebru Timtik ve Onur Şahinkaya da duruşmaya getirildi. 

'HAK SAVUNUCUSUYUM'
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak tutuklu avukat Onur Şahinkaya savunma yaptı. Avukat olmanın yanı sıra hak savunucusu olduğu ifade eden Şahinkaya, "Avukatlar demokratik örgütlere üyedirler. İddianamede propaganda ve 2911 sayılı yasaya muhalefet var. Günümüzde de nelerin suç olduğu, nelerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu tartışılmaktadır" dedi.

'DAVANIN MİSYONU BİTMİŞTİR'
Kendisinin ve iddianamede ismi geçen meslektaşlarının adlarının yalnızca iddianamenin başında geçtiğine dikkati çeken Şahinkaya, "Kim hangi fiili işlemiştir. Hangi sözler söylemiştir. Hangi kanun maddeleri ihlal edilmiştir belli değildir. Bu tür iddianameler ciddiyetsiz ve fabrikasyon bir şekilde hazırlanıp dava açılmaktadır ve hüküm kurulmaktadır. İddianamede fiil anlatımı yoktur. Dağılmamaktan bahsedilmekte ise de kendiliğimizde dağıldığımızda belirtilmektedir. Bu tür davaların bizleri disiplin edici amacı vardır. Dava 2015'te açılmıştır, 2019 yılına geldik. Davanın misyonu da bitmiştir. Hukuka aykırı bir harekette bulunmadık beraatımı talep ediyorum" şeklinde konuştu.

'SİYASİ BİR DAVADIR'
Ardından söz alan tutuklu avukat Ebru Timtik de hakkında 12 ayrı dava açıldığını vurgulayarak, "Bunlardan biride mahkemenizdeki dosyadır. 3 Ocak'ta tutuklu olduğum dosyası var. Ben mahkemenizden beraat kararı alarak tutuklu olduğum mahkemede ibraz etmek istiyorum. Olay anında çok sayıda avukat bulunmasına rağmen bizler seçilerek dava açılmıştır. Bu dava siyasidir. Bu celse beraat kararı verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.
 
'TUTUKLAMALAR POLİTİKTİR'
Dava avukatlarından Ömer Çakırgöz ise şöyle savunma yaptı: "İhkak-ı haktan imtina edilemez. Beraat hakkı sürüncemede bırakılamaz. Davaya konu protesto eylemi 2015 yıllında gerçekleşmiş ve şuan 2019 yılındayız. Bu kadar süredir sanıklar ceza tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tür davalarda tutuklamalar politiktir. AİHM'de çeşitli kararlarında buna değinmektedir. Polis müdahalesi olmadan dağılmıştık, davaya konu olay temel hak talebine ilişkindir. Derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz." 
 
Mahkeme heyeti, savunmaların ardından duruşmayı 03 Mart 2020 tarihine erteledi.