26 Eylül 2024 Perşembe

Avukatlar Sendikası: Meslektaşlarımız özgürlüklerine kavuşana dek mücadele edeceğiz

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle İstanbul Barosu önünde açıklama yapan Avukatlar Sendikası, ülkedeki hukuksuzluklara dikkat çekerek, bağımsız yargı ve adalete erişim sağlanana, tutsak avukatlar özgür kalana dek mücadele edeceklerini söyledi.

Avukatlar Sendikası, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Beyoğlu'nda bulunan İstanbul Barosu önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada ilk olarak tutsak avukatlar Can Atalay ve Selçuk Kozağaçlı'nın mesajları okundu.

Can Atalay'ın mesajı şu şekilde: "Dünyanın pek az yerinde görülen direngen bir avukatlık geleneğimiz var. Avukatlık geleneğimiz en karanlık dönemlerde bile gerekeni gerektiği zaman gereği gibi yapmıştır, söylemiştir. Biz hepimiz bu geleneğin bir çizginin devamıyız. Hepimize kolay gelsin."

Selçuk Kozağaçlı'nın mesajı şu şekilde: "Neredeyse 20 yıldır avukatların sendika ihtiyacı üzerine çalışan bir adam olarak, Avukatlar Sendikasına teşekkür ediyorum. Avukat sendikası deyince içim titriyor. Sendikanızın en büyük dostu olarak lütfen sendikayı ayakta tutun, yaşamasını sağlayın diyorum."

Açıklamayı Av. Selin Akyol okudu. Direngen avukatlık geleneğiyle sendikayı büyütmeye devam edeceklerinin altını çizen Akyol, Avukatlar Sendikası olarak avukat ve stajyer avukatların sorunları için çözüm üretmeye çalıştıklarını, hak arama özgürlüğünün herkes için etkin biçimde sağlanmasını savunduklarını söyledi.

5 Nisan Avukatlar Günü'nü her yıl bir kutlama günü değil mücadele günü olarak gördüklerini belirten Akyol, şöyle devam etti: "Bizler, avukatlık mesleğinin on yıllar içerisinde nicelik olarak aşırı bir büyüme göstermiş olması karşın nicelik olarak yetersizliğine, bugün yüz binlerce avukatın yoksulluk sınırı altında çalışması gerçeğine, mesleğin artık yargının kurucu bir unsur olarak görülmemesine alışmıyoruz. Bu nedenle avukatlık mesleğinin savunma hakkının temel güvencesi olduğu, kamusal niteliği olduğu, yargının en önemli sac ayağı olduğu anlaşılana kadar mücadele edeceğiz."

Stajyer avukatların emek sömürüsü altında çalışmasına, hukuk fakültelerindeki niteliksizliğe, halkın adalete erişiminin kısıtlanmasına, yargının özelleştirilmesine alışmadıklarını söyleyen Akyol, insanca çalışma koşulları, halkın adalete erişimi, nitelikli hukuk eğitimi, bağımsız yargı için mücadele edeceklerinin altını çizdi.

"Fay hattı üzerine kurulu şehirlerde, denetim yapılmadan inşa edilen binalar altında kalan halkımızın hayatlarının hesabının sorulmamasına, kader planı deyip geçilmesine alışmıyoruz" diyen Akyol, Cumhurbaşkanından başlayarak depremdeki yıkımın tüm sorumluları cezalandırılana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Akyol, şöyle devam etti: "Avukatların mesleklerini yaptıkları, Gezi'yi savundukları, Soma'da katledilen madencilerin hesabını sordukları, müvekkillerinin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesi için hukuk mücadelesi verdikleri, halkı savundukları için cezalandırılmasına alışmayacağız. Meslektaşlarımız adil yargılanana ve özgürlüklerine kavuşana dek mücadele edeceğiz."

Bu sorunların hukuk politikasından ve sistemsel dönüşümden bağımsız olmadığını kaydeden Akyol, ancak örgütlenerek bu mücadeleyi başarıya ulaştıracaklarını söyledi ve tüm avukatları sendikaya örgütlenmeye çağırdı.