26 Eylül 2024 Perşembe

Aram'ı işten atan Greenpeace işçi haklarında sınıfta kaldı

Greenpeace Türkiye'de çalışırken işten atılan Aram, kurum yönetiminin haksızlığı devam ettirme konusunda ısrarcı olduğunu belirtirken, kazandığı hakları elinden aldıklarına işaret etti.

Greenpeace Akdeniz/Türkiye Ofisi'nde 2010 yılından beri çalışan Kıymet Aram, 4 yıl önce başa gelen yönetim kuruluyla beraber ağır mobbing uygulamalarına maruz kaldığını belirtti. Yönetim kurulu üyelerine şikayetini dile getirmesi üzerine işten atıldı ve 10 Aralık'ta kurum önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla saat 10.00/18.00 arası oturma eylemine başladı. Konuya ilişkin ETHA'ya konuşan Aram, "Adalet insani bir ihtiyaç. Haksızlık son bulana dek burada oturmaya devam edeceğim" dedi.

'ŞİKAYETİM ÜZERİNE, APAR TOPAR İŞTEN ÇIKARILDIM'
Aram, kurumun gönüllülerine ve çalışanlarına tanıdığı tüm demokratik yollara başvurduğunu dile getirerek, "En son başvurduğum yönetim kurulu üyelerine yaptığım şikayetim üzerine, apar topar işten çıkarıldım. İşten çıkarılmam, Greenpeace ve Türkiye'deki iş kanunlarına aykırı bir şekilde gerçekleşti" diye konuştu. "Haklı olarak işe iade ve işçi alacakları davamı açtım" diyen Aram, iadeyi kazandığını ama iş yerinin bu kararı tanımadığına dikkat çekti ve "Mahkemenin hükmettiği tazminatı eksik ödedi" dedi.

'FATURASINI BANA KESTİLER'
Aram, yaşadığı mobbing sürecine ilişkin şöyle konuştu: "2015'te yeni gelen müdürlerin aldığı bazı kararlara tüm çalışanlar olarak karşı çıktık. Süreç içerisinde gönüllülerle de ciddi sorunlar yaşandı ve 100'e yakın gönüllü kurumdan yollarını ayırdı. Bazı gönüllüler, kurumun politikalarını boykot etme kararı aldı ve yöneticiler bunun faturasını bana kesti, benim yüzümden yapıldığını iddia etti. Bunlarla birlikte kazanılmış haklarımı elimden aldılar."

'KENDİ ÇIKARLARI LEHİNE KURUM İÇİ İMKANLARI KULLANDILAR'
Greenpeace yönetiminin haksızlığı devam ettirme konusunda ısrarcılığının altını çizen Aram, adalet kavramının insani bir ihtiyaç olduğuna işaret ederek "Kurum çalışan/gönüllüye farklı, yöneticilerine farklı davranıyor. Kurum içerisinde yönetici kişiler, kendi çıkarları lehine kurum içi imkanları kullandılar. Çalışan haklarından kısarak kendilerine rahat bir alan yarattılar. Benim adalet ihtiyacım ayrımcılığın giderilmesine yöneliktir" diye kaydetti.

Ekoloji mücadelesiyle işçi hareketinin birbiriyle bağlantısı olduğuna dikkat çeken Aram, yaşanabilir bir çevre için mücadele ettiği için her yerde reklamını yapan Greenpeace'in işçi haklarını ihlal edemeyeceğini kaydetti.

'BUNU YAPMAK ZOR GELİYOR AMA DAVAMDAN VAZGEÇMEYECEĞİM'
Kendisi için oturma eyleminin zor bir süreç olduğunu dile getiren Aram son olarak, "8 yılı aşkın çalışıp Greenpeace için birçok eylemde gözaltına alınıp bedel ödediğim bir kurum önünde bunu yapmak bana zor geliyor ama davamdan vazgeçmeyeceğim. Haksızlık son bulana dek burada oturmaya devam edeceğim" diye belirtti.