26 Eylül 2024 Perşembe

Ankara JİTEM davası: Devlet memurunu korudu, mahkeme karar verdi

Ankara JİTEM davasında, aralarında Mehmet Ağar ve Tansu Çiller'in de olduğu 19 kişi hakkında beraat kararı verildi. Babası katledilen Avukat Sertaç Ekinci, mahkemenin dosyadaki tüm delileri yok saydığını belirtti, "Devlet kendi memurunu korudu, mahkeme karar verdi" dedi.

Ankara JİTEM Davası'nda tanıklara, delillere, belge ve kamu görevlilerinin verdiği ifadelere rağmen "mahkumiyete yetecek delil olmadığı" iddiasıyla beraat kararı verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın eşi Savaş Buldan, Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın, Yusuf Ekinci, Behçet Cantürk, Hacı Karay'ın da aralarında olduğu 19 Kürt iş insanı, 1990'lı yıllarda gözaltında ya da "faili meçhul" cinayetlerle katledildi. 

Ailelerin yaptığı başvuru üzerine, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski MİT'çi Yarbay Korkut Eken ve özel harekat timi polisleri Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman hakkında dava açıldı. 

Mehmet Ağar başta olmak üzere bu isimlerin tümü özellikle '90'lı yıllarda yaşanan gözaltında kayıplar ve "faili meçhul" cinayetlerden sorumlu.

Bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, dosya kapsamında yargılanan aynı zamanda dava sürecinde itiraflarda bulunan Ayhan Çarkın'ın "maddi gerçekliği ortaya koyacak bir delil ifade etmediğini" savunarak, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. 

AVUKAT EKİNCİ: BU HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ KARARDIR
ETHA'ya konuşan katledilen Yusuf Ekinci'nin oğlu Avukat Sertaç Ekinci, sürecin başından beri bu kararı beklediklerini belirterek, mahkemenin hep sanıkları aklama yönünde tavır sergilediğini söyledi.

"Mahkeme, sanki dosyada sadece Ayhan Çarkın'ın ifadeleri delil olarak bulunuyormuş gibi, kararını bunun üzerinden verdi. Evet, Çarkın'ın ifadeleri önemli delildir ancak başka önemli bilgi ve belgeler de bulunuyor dosyada" diyen Ekinci, bir çok delilin görmezden gelindiğini kaydetti. 

Dosyanın sadece bireylerin katledildiği bir dosya olmadığını vurgulayan Ekinci, "Bu dosya, '90'lı yıllarda devletin hukuka aykırı politikalarının sembol dosyasıydı. Devlet kendi memurunu korudu ve mahkeme beraat kararı verdi" dedi. 

"Bu hukuki değil, siyasi karardır" diyen Avukat Serhat Ekinci, mücadelelerini devam ettireceklerini de belirtti.