26 Eylül 2024 Perşembe

Alevi örgütlerinden Doğan Demir'e tepki: Bu ihanettir

AKD Genel Başkanı Doğan Demir'in, Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer almasına tepki gösteren PSAKD Genel Başkanı Kaplan, "Biz Alevilerden başkan aldık, bizi destekleyecekler yanılgısına kapılmasınlar. Ailesi de dahil yanında götüreceği tek bir kişi bile yok" dedi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de bunun "ihanet" olduğunu vurguladı.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Davutoğlu'nun "özgürlük ve insan hakları" söylemleri üzerinden kuruluş açıklaması yaptığı Gelecek Partisi'nin kurucuları arasına yer almasına ilişkin tepki büyük. En büyük tepki de Alevi örgütleri ve Alevi halkından geldi.

ETHA'ya konuşan Alevi örgütlerinin yöneticileri, bunun utanç verici olduğunu belirtti ve Demir'in AKD'den istifa etmesini istedi.

KAPLAN: YANILMASINLAR, YANINDA GÖTÜRECEĞİ TEK KİŞİ BİLE YOK
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Demir'in Gelecek Partisi'nde yer almasının "kişilerin özgür iradesi ve bireysel tercihtir. Kişisel haklar üzerinden baktığımızda bir şey diyemeyiz" dedi.

Kaplan, ancak Demir'in, en fazla ve kritik yerlerde şubesi olan Alevi örgütünün genel başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nun Genel Sekreteri olmasından dolayı böyle bir siyasi tercih yapmasının Alevileri ve Alevi örgütlerini üzdüğünü kaydetti.

Davutoğlu'nun bir dönem dışişleri bakanı, bir dönemde başbakanlık yaptığını hatırlatan Kaplan, "Dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde Ortadoğu'yu kana buladı, başbakanlık yaptığı dönemde de ülke içini kana buladı. 7 Haziran'dan sonra toplu katliamlar dönemi yaşandı, Kürt coğrafyası kana bulandı. Ankara'daki Gar katliamından sonra 'oyumuz artıyor' demişti, demek ki bilgisi dahilinde yapılmış bir katliamdı. Bir Alevi örgütünün genel başkanının böyle bir isimle yan yana durması bizi üzdü. Hayal kırıklığına uğramadık çünkü zaten gideceğini biliyorduk" dedi. 

Hiç bir parti, "Biz Alevilerden başkan aldık, bizi destekleyecekler, oy alacağız" yanılgısına kapılmamasını söyleyen Kaplan, "Ailesi de dahil yanında götüreceği tek bir kişi, tek bir oy bile yoktur" dedi. 

GEÇMEZ: BU İNTİHAR VE İHANETTİR
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, "bunu akıl tutulması olarak görüyoruz" dedi.

Geçmez, "Tüm uyarılara rağmen Alevilere ve dünyaya bakış açısı belli olan, insanların katledilmesinin ardından 'oylarımız artıyor' diyecek kadar insanlığını kaybetmiş, ülkenin bu hale gelmesinde en büyük paya sahip olan bir isimle yan yana olması sadece akıl tutulmasıdır" şeklinde konuştu.

Demir'in Gelecek Patisi'nin kurucuları arasında yer almasını "İhanet ve intihar" olarak değerlendiren Geçmez, şunları söyledi: "Kendi bireysel çıkarı için yaptı, Aleviler için ya da insanlık için yapmadı bunu.

"Davutoğlu gibi kirli bir insanın siyaset sahnesinde yeniden görülmesi değil, özür dileyip çekilmesi gerekir" diyen Geçmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Doğan Demir de orada, ortak olmamalıydı. Davutoğlu şimdi çıkmış insanlıktan bahsediyor. İnsanlar ölürken o başbakandı, yaşananların hepsinde imzası var. Doğan Demir'in oraya gitmesi Aleviler için utanç verici. Alevi Kültür Dernekleri yönetimi Doğan Demir'i görevden almalı ya da kendisi istifa etmelidir."

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Doğan Demir'in parti kuruluşunda yer alırken adres olarak AKD'nin adresini vermesinin de ayrı bir utanç olduğunu belirtti.