26 Eylül 2024 Perşembe

Adalarda öldürülen 81 at için eylem yapıldı

İstanbul Büyükada’da faytona koşulan atların 81’inde ruam hastalığının tespit edilip öldürülmesinin ardından 347 hayvan hakları, çevre ve doğa derneği ile topluluğu açıklama yaptı.

Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane binasının önünde bir araya gelen grup, ruam hastalığının bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirtti.

Açıklamada, Adalar'da mevcut bin 800 at için tek bir veteriner hekimin dahi görevlendirilmediği belirtildi, "Öldürülme emri verilen atların hiçbirinin kendi hayatlarına mal olacak duruma gelmelerinde bir payları bulunmamaktadır. Aksine planlanan bu katliam açıkça İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin adalarda izlemeyi sürdürdüğü fayton politikasının bir sonucudur" denildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği takdirde faytonları kaldıracağı sözü verdiğini hatırlatan hayvan aktivistleri, "Fayton politikasının sonucu atların payına düşen her halükarda ölüm ve işkence olmaktadır" dedi.

Hayvan aktivistleri şu taleplerde bulundu:

"Atların bir daha asla yarışma, yük taşıma, kumar objesi olmak dahil, herhangi bir nedenle insanlar tarafından kullanılmayacaklarının güvence altına alınmasıyla birlikte fayton uygulamasına son verilmesi ve talepleri halinde, fayton işçilerine Belediye bünyesinde ekolojik istihdam olanakları sağlanması,
Faytonlardan kurtarılan atların yaşam haklarının güvence altına alınarak, ömürlerinin sonuna kadar yaşamsal ihtiyaçlarının giderileceği, her türlü tehlike ve tehditten uzak bir şekilde özgürce yaşayacakları bir tesisin yapılarak burada yaşamaları ve bu aşamada gönüllüler ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği ve eşgüdüm sağlanmasıdır."