26 Eylül 2024 Perşembe

5 Nisan Avukatlar Günü: Savunma susmadı, susmayacak

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle pek çok kentte eylemde olan avukatlar, bu sene 5 Nisan'ı depremde kaybettikleri meslektaşlarına adadı. Avukatlar, ülkede yargı bağımsızlığının yok olduğunu ve hak ihlallerinin arttığına işaret ederek, mesleklerinin icra edilemez hale getirildiğine dikkat çekti.

Diyarbakır, İzmir, Batman, Bursa, Adana ve Hakkari'de barolar, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla açıklamalar gerçekleştirdi. Depremde hayatını kaybeden avukatlar anıldı ve hukukun ayaklar altına alındığına dikkat çekilerek "bağımsız yargı" çağrısı yapıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu, adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan baro başkanı Nahit Eren, bu yıl Avukatlar Günü'nde depremler sonucu 121 meslektaşlarını ve on binlerce insanı kaybetmenin acısını yaşadıklarını söyledi.

Barolar ve avukatlar olarak depreme ilişkin hukuki süreçlerin titizlikle takipçisi olacaklarını söyleyen Eren, katledilen eski baro başkanı Tahir Elçi'yi andı. Tahir Elçi davasında soruşturma aşamasında başlatılan isteksizliğin kovuşturma aşamasında da devam ettiğini kaydeden Eren, "Diyarbakır Barosu, ilk günden itibaren bu suikastın bütün yönleriyle aydınlatılması ve faillerin cezalandırılması için verdiği mücadeleye büyük bir kararlılıkla devam edecektir" dedi. 
 
Tüm tespit ve çözüm önerilerine rağmen toplumsal olaylarda en temel hakların ihlallerinin yaşanmaya devam ettiğini vurgulayan Eren, işkence, kötü muamele, ırkçı saldırılar gibi suçların gündemdeki yerini koruduğunu söyledi. Bu suçların işlenmeye devam etmesinin cezasızlık politikalarından kaynaklandığını dile getiren Eren, Lice, Çermik, Bursa ve Muğla'da meydana gelen işkence ve ırkçı saldırıları hatırlattı.

Türkiye'de sivil alanın daraltılmasıyla doğan baskıcı pratiklerden en çok hak savunucularının etkilendiğini kaydeden Eren, şöyle devam etti: "Hiçbir demokratik ülkede tanık olunamayacak şekilde; hak savunuculuğu faaliyetleri nedeniyle başta Diyarbakır Barosu üyeleri olmak üzere avukatlar yargı tehdidine maruz kalmakta, tutuklanmakta ve ağır cezalara mahkum edilmektedir. Türkiye'de savunma aslında hiçbir zaman yargının asli unsurlarından biri olarak görülmese de hiçbir dönemde bugün gözlemlediğimiz kadar kriminalize edilmemiş ve susturulmaya çalışılmamıştır."

İZMİR
İzmir Barosu'nun adliye önünde yaptığı açıklamaya çok sayıda avukat katıldı. İlk sözü alan baro başkanı Sefa Yılmaz, avukatın gereksiz görülmediği, savunmanın yok sayılmadığı bir yargı düzeni istediklerini belirtti. Yılmaz, "Avukatlar olarak donanımızın ve seviyemizin karşılığı olan koşullarda yaşamak istiyoruz. İzmir Barosu olarak mesleğimizi sürdürmek için bağımsız, tarafsız yargı, demokrasi, adalet, özgürlükler için mücadele etmeye devam edeceğiz. 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun" ifadelerini kullandı.

Stajyer avukat İrem Revşen Yıldız ise yaşadıkları sorunları anlattı. Her stajyer avukata staj süresi boyunca devlet tarafından en az asgari ücret miktarında ücret isteyen Yıldız, şöyle devam etti: "Hakim ve savcı stajyerlerine verilen özlük hakları avukat stajyerlerine de verilmelidir. İnsan ve meslek onuruna yaraşır staj ortamı sağlanmalıdır. Eğitimin kalitesi arttırılmalı, daha fazla hukuk fakültesi açılmamalıdır. Bugünün iktidarı ve yarının iktidarına talip olan her aday şunu bilmelidir ki; bu düzen değişene kadar hak arama mücadelemiz asla bitmeyecek, artarak devam edecektir."

Eylem boyunca, "Savunma susmadı, susmayacak", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

BATMAN
Batman'da avukatlar adliye önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, depremde yaşamını yitiren avukatları anarak sözlerine başladı. Her yerde hak ihlallerine maruz kalanları savunduklarını söyleyen Şenses, "Bu faaliyetler Batman Barosu'nun onur nişanesidir. Bu faaliyetleri yapmaya devam edeceğiz. Batman Barosu kurulduğundan bu yana tehditlere boyun eğmediği gibi bundan sonra da asla boyun eğmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Batman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Sümeyye Gültekin Aykut ise kadınların kazanımlarına karşı gelişen saldırılara işaret ederek, "Dünyada, ülkemizde, evimizde barış hakim oluncaya dek, eril şiddete karşı mücadeleden, bedenlerimiz, yaşam tarzlarımız, dayanışmamıza yönelen şiddetli saldırılara karşı direnmekten, yasaklanan meydanlardan, şarkılarımızı söylemekten ve özgürlüğümüzden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 

BURSA
Bursa Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü sebebiyle Uluyol Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Baro Başkanı Av. Metin Öztosun okudu.

Geçen seneden bu yana pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Öztosun, depremle bu sorunların katlandığını söyledi. Ülkede hukuk devleti ilkelerinin yerle bir olduğuna işaret eden Öztosun, "Hukuk devletinin vazgeçilmez ilkeleri, devletin istediği zaman eğip büktüğü; kimi zaman yok saydığı, kimi zaman 'ben yaparım, hukuk arkadan gelir' anlayışı ile uygulanan kavramlar olamaz, olmamalıdır" dedi.

Anayasanın "delik deşik edildiği" günleri yaşadıklarını söyleyen Öztosun, buna dönük itirazlarının da dikkate alınmadığını ifade etti. Avukatlara dönük saldırıların vahim boyutlara ulaştığına, bağımsız savunmayı temsil edenlerin yok sayıldığına, avukatların mesleğini icra edemez hale getirildiğine işaret eden Öztosun, tüm hukuksuzluklara karşı örgütlülük çağrısı yaptı. 

İktidarın bu nedenle baroları tasfiye etmeye ve etkisizleştirmeye çalıştığını kaydeden Öztosun, şöyle devam etti: "Her fırsatta dillendirdiğimiz üzere bağımsız savunma, halkın savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının güvencesidir. Avukatların tam bir özgürlük ve bağımsızlık ve geçinme kaygısı olmadan mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan, adil bir yargılamadan ve adil bir devlet düzeninden söz edilemez. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen bizler hak ve hukukun üstünlüğü mücadelesine devam edeceğiz."

ADANA
Adana Barosu, Atatürk Parkı'nda ve Adana Adliyesi önünde etkinlik düzenledi. Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, depremde 121 meslektaşlarını kaybettiklerini anımsattı. Gökayaz, depremin yaralarını dayanışmayla saracaklarını belirtti.

HAKKARİ
Hakkari Barosu, Yüksekova Adliyesi önünde eylem düzenledi. Baro başkanı Ergün Canan, bulundukları coğrafyanın onlarca kez yıkıma uğradığına işaret ederek, "Bu coğrafyada acılarımızı unutarak değil, kaybettiklerimizin hatıralarından güç alarak, her bir meslektaşımızın avukatlık mesleğini layığıyla, gururla icra edebilmelerini sağlayana kadar kararlılıkla hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.