26 Eylül 2024 Perşembe

30 yıllık tutsağın infazı ikinci kez ertelendi

Hapishanelerde tutsaklara yönelik "pişmanlık dayatmaları" ve infaz ertelemelerine yenisi eklendi. Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesindeki 30 yıllık tutsak Yaşar Aslan'ın infazı "pişmanlık dayatması"nı kabul etmediği için ikinci kez ertelendi. HDP Milletvekili Dündar, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesindeki 30 yıllık tutsak Yaşar Aslan'ın infazı ikinci kez ertelendi. Hapishane İdare ve Gözlem Kurulu'nun "pişmanlık dayatmasını" kabul etmeyen Yaşar'ın infazı ikinci kez 3 ay süreyle ertelenerek tahliyesi engellendi.

İnfaz ertelemesine Aslan'ın Adalet Bakanlığı'na yazdığı dilekçeler ile kardeşinin Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde bir başka tutsağın ziyaretçisi olması da infaz ertelemesine gerekçe yapıldı.

EĞİTİM HAKKI ELİNDEN ALINDI
Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, infazı iki kez ertelenen Yaşar Aslan'ın eğitim hakkının da elinden alındığına dikkat çekti. Dündar, tutuklandığında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Aslan'ın hükümlülüğünün çeşitli aşamalarında birden fazla dilekçe ile Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığına müracaat ederek Öğrenci Af Yasasından yararlanmak istediğini belirtmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurulu kararında 'hükümlünün hukuk fakültesi öğrencisi olduğunun somutlaştırılamadığı' iddia edilerek eğitim hakkının engellendiğine işaret etti.

İNFAZ ERTELEMESİ HAK İHLALİ
14 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanun ile 5275 sayılı İnfaz Yasası'nda yapılan değişiklikler ve 29 Aralık 2021 tarihli Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik ile 1 Ocak 2021'den itibaren tutsakların, İdare ve Gözlem Kurulları tarafından 3 ayda bir "iyi hal" tespitine tabi tutulduğunu belirten Dündar, bu kurulun "iyi hal tanımı yapma" ve "tahliye erteleme" yetkisiyle mahkeme statüsüne getirildiğini kaydetti.

Aslan'ın avukatlarının İnfaz Hakimliğine başvurarak, İdare ve Gözlem Kurulunun infaz erteleme kararına itiraz ettiğini hatırlatan Dündar, ilgili kararda imzası bulunan savcıdan mütalaa istendiğini belirterek, "Yukarıda bahsedilen tüm hukuksuzlukların yanında bu durum bile başlı başına cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin ve keyfi tavırların açık göstergesidir" dedi.

HDP'li Pero Dündar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
"♦ 14.04.2020 tarihli düzenlemeler neticesinde tutukluların maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin önlenmesine dönük bir girişiminiz olacak mıdır? İlgili yönetmeliklerin değişikliğine dair bir çalışmanız mevcut mudur?
♦ İdare ve Gözlem Kurullarının bir nevi 'mahkeme' gibi görev yapmasının hukuki gerekçesi nedir?
♦ İlgili düzenlemeler ile 'umut hakkının' gasp edilmesinin gerekçesi nedir?
♦ Yaşar Aslan'ın kardeşinin başka bir tutuklunun ziyaretçi listesinde bulunması Aslan'ın tahliyesinin ertelenmesine nasıl bir gerekçe oluşturmaktadır?
♦ Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığına defalarca kez dilekçe yazan Aslan'ın öğrencilik durumunun somut olmadığı tespiti nasıl mümkün olmaktadır?
♦ İnfaz yakmaya konu karar altında imzası bulunan savcı ile itiraza mütalaa veren savcının aynı kişi olması hukuka uygun mudur?
♦ Son bir yıl içerisinde İdare ve Gözlem Kurullarının kararlarıyla tahliyesi engellenen tutuklu sayısı kaçtır?"