26 Eylül 2024 Perşembe

'19 Aralık katliamının sorumluları yargılansın'

19 Aralık hapishaneler katliamının yıl dönümü dolayısıyla dernek binası önünde açıklama yapan İHD Ankara Şubesi, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, 19 Aralık hapishaneler katliamının yıl dönümü dolayısıyla dernek binası önünde basın açıklaması yaptı.

"19 Aralık'ı unutma, unutturma" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, gerçekleştirilen katliam için "Bütün kamuoyunun gözlerinin önünde, neredeyse her aşaması canlı yayında verilerek kabulü mümkün olmayan bir insan hakları ihlali işlendi" ifadelerini kullandı.

İnsanlığa karşı işlenmiş suçlardan biri olmasına rağmen, gereği gibi yargılama yapılmayıp, faillerin cezasızlık politikaları eşliğinde korunup, kollandığını söyleyen Çevirmen, "İnsanlığa karşı işlenmiş suçların adil bir yargılamayla hesabının sorulmaması Türkiye'nin insan hakları alanında o güne kadar yoğun mücadelelerle elde edilen kazanımlarını heba etmiş, ceza ve tutukevleri hak ihlali merkezleri haline düşmekten kurtulamamıştır" dedi.

İHD'nin 16-17 Kasım 2002 tarihlerinde yaptığı Genel Kurulu'nda 19 Aralık gününü "Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak ilan ettiğini hatırlatan Çevirmen, "Bu kararın anlamı ve hedefi şuydu: adaletin tecellisi, demokrasinin kurulması ve güçlendirilmesi, insan hak ve özgürlüklerine dayalı, barışçıl bir toplum inşası ancak ve ancak hak ihlallerinin durdurulması, gerçekleşmiş ihlallerin de hesabının hukuken sorulmasıyla mümkündür" diye belirtti.

Katliamın üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen cezasızlık politikası ve insan hakları ihlallerine karşı hukuku işletmeme politikalarının aynı kaldığını vurgulayan Çevirmen, "O günden bugüne değişmeyen şey sadece 19 Aralık operasyonunun faillerinin adil yargılama ilkeleri çerçevesinde yargılanmaması olmadı; bugün hala tutuklu ve hükümlülere yönelik kötü muamele ve işkence sistematik biçimde devam etmektedir. Üstelik işkence ve kötü muamele sadece ceza ve tutukevlerinde tutulan kişiler açısında yürürlükte değildir, yaşadıkları yerlerden yüzlerce kilometre öteye sürülen tutuklu ve hükümlülerin yakınları, dostları ve aile fertleri de cezalandırılmaktadır" dedi.