26 Eylül 2024 Perşembe

10 cenaze teslim edildi, 252 cenaze teslim edilmeyi bekliyor

Garzan Mezarlığı'nda çıkarılan 267 cenazenden DNA eşleşmesi gerçekleşen 10 cenaze daha ailelerine teslim edildi. 252 cenaze daha ailelerine teslim edilmeyi bekliyor.

Garzan Mezarlığı'ndan çıkarılan 267 cenazeden DNA eşlemesi gerçekleşen 10 cenaze daha defnedildikleri Kilyos Kimsesizler Mezarlığı'ndan çıkarılarak ailelerine teslim edildi. Dün sabah saatlerinde aileler, cenazelerini almak için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Başvurularına olumlu cevap verilen aileler dün öğlen saatlerinde Zincirlikuyu Mezarlığı Müdürlüğü'ne cenazelerin kendilerine teslim edilmesi için gereken evrakları teslim etti. Müdürlükte gerekli işlemlerini bugün tamamlayan aileler, cenazelerin defnedildiği Kilyos Kimsesizler Mezarlığı'na gelerek cenazelerini aldı. Cenazelerini alan aileler, memleketlerine götürerek defnedecek.

HÜSEYİN DÖNER'İN CENAZESİ TESLİM EDİLMEDİ 
Ayrıca DNA eşleşmesi gerçekleşen ve ailesine cenazesi teslim edilmesini gereken Hüseyin Döner'in cenazesi savcılıktan gerekli evraklar gelmediği için teslim edilmedi. Öte yandan mezarlıkta özel güvenlik çalışanları haberi takip eden gazetecilerin görüntü almasına izin vermedi.

CENAZELER ÜST ÜSTE GÖMÜLMÜŞ
Cenazeler çıkarılırken açılan çukurlara üst üste gelişi güzel bir şekilde ve her cenazenin kemikleri plastik kutulara konularak defin edildiği görüldü. Cenazeler çıktığında ise duygusal anlar yaşandı.
 
'CENAZELERE SAHİP ÇIKIN'
Cenezeleri teslim edilen aileler adına Müzeyyen Gördegir'in ablası Şükriye Sincer bir açıklama yaptı. Çok anlamlı bir amaç için mezarlığa geldiklerini söyleyen Sincer, "Çocuklarımızın ve kardeşlerimizin kemiklerine sahip çıktık. Uzun zamandır süren mücadelemiz sonunda kardeşlerimiz ve çocuklarımızın kemiklerini aldık. Diğer aileler de gelip çocuklarının ve kardeşlerinin cenazelerine sahip çıksın. Bütün aileler gidip cenazelerini almak için devlet kurumlarına başvursun" dedi. Konuşmanın ardından dualar eşliğinde cenazeler nakil araçlarına konularak, defnedilecekleri yerlere gönderildi.

10 CENAZE TESLİM ALINDI
Teslim edilen10 cenazenin kimlik bilgileri ve defin edilecekleri yerler şu şekilde: Ferhat Can (Ferhat Garzan), Burhan Altıntaş (Numan Tatvan), Fedakar Turan (Vecip), Faysal Bingöl, Mehmet Reşit Karakoç ve Necla Karabay (Zekiye) Tatvan'da, Ahmet Döner (Edip)ve Behzat Yıldırım (Kani Garzan) Bitlis'in Hizan İlçesinde, Müzeyyen Gördegir (Berivan) Batman'da ve Nadire Elma (Nalin) Nusaybin'de defnedilecek.
 
NE OLMUŞTU?
Bitlis'in Yukarı Ölek (Oleka Jor) kırsalında bulunan Garzan Mezarlığı'ndan 19 Aralık 2017 tarihinde 267 cenaze çıkarılarak, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) götürülmüştü. 267 cenazeden sadece 5 tanesi aileleri tarafından teslim alınarak istedikleri yere defin edilebilmişti. Geriye kalan 262 cenazeden 30 aile DNA eşleşmesi için başvuru yapmış ancak bunlardan 11'inin DNA'sı eşleşmişti. DNA eşleşmesi olan 11 cenazenin aileleri tarafından alınması beklenirken bu cenazeler dahil toplam 262 cenazenin Mart 2019'da Sarıyer'de bulunan Kilyos Kimsesizler Mezarlığı'na defnedildiği belirtilmişti. Bugün teslim edilen 10 cenazenin ardından teslim edilmeyen cenaze 252.