28 Eylül 2024 Cumartesi

Zorla müdahaleye karşı dayanışma çağrısı

Grup Yorum üyelerinin direnişinin 270. gününde yapılan açıklamada, uluslararası ve iç hukuka göre zorla müdahalenin bir suç olduğu vurgulandı ve engellemek için dayanışma çağrısı yapıldı. 

Armutlu'da ölüm orucu direnişinin sürdüğü eve yönelik gerçekleşen baskınla Ümraniye Devlet Hastanesine kaçırılan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek için açıklama yapıldı. Direnişlerinin 270. gününde "zorla müdahale" tehdidi altında olan Grup Yorum üyelerinin bulunduğu hastane önünde yapılan açıklamada, direnişçilerin yanına refakatçilerin girmesine izin verilmediği kaydedildi.

"Zorla müdahale cinayettir, izin vermeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, basın metnini okuyan Dilan Ekin, Malta Bildirgesi'ne dikkat çekti. Hiçbir meşruluğu olmayan "hastanede zorla tutulma" kararının zorla müdahaleye zemin hazırlamak için verildiğini vurgulayan Ekin, "Ülkemizde ve dünyada ölüm orunun direnişçilerine yapılan zorla müdahale sonucunda birçok direnişçi hayatlarını kaybetmiş, sakat kalmış, hafızalarını kaybetmişlerdir. Halkın türkülerini söyleyebilmek için Ölüm Orucu'nda olan Helin türküleri unutmak istemiyor, meydanlarda o türküleri milyonlarla beraber söyleyebilmek istiyor; İbrahim sakat kalmak değil gitarını kavrayıp notalarla yüreğimize dokunmak istiyor. Onları sağlıklarına kavuşturmanın yolu zorla müdahale değil, taleplerini kabul ettirmektir" dedi.

Uluslararası ve iç hukukta zorla müdahalenin suç olduğunun altını çizen Ekin, zorla müdahalenin önüne geçmek için dayanışma çağrısı yaptı.